November 14, 2018
News Ticker

ALDE a lansat Programul “Redăm Faima Sportului Românesc!”


Alianța Liberalilor și Democraților a inclus în programul politic al partidului un apel semnat de 60 de sportivi români, campioni și medaliați olimpici mondiali și europeni, care au propus ca educația fizică și sportul să fie nu doar o prioritate națională, ci și o componentă națională a educației din România. Acest apel, a reprezentat de fapt lansarea programului ALDE pentru sport „Redăm faima sportului românesc” și a fost prezentat astăzi de către copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, împreună cu domnul Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, alături de sportivii de legendă ai României Cristian Gațu, Ilie Năstase, Anișoara Cușmir și Oana Pantelimon, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Athenee Palace Hilton București.

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că: „În urmă cu aproximativ două săptămâni, domnul Cristian Gațu mi-a solicitat o întrevedere în care mi-a prezentat un document intitulat „Apel pentru sănătatea și salvarea sportului”, un apel pentru revitalizarea sportului românesc semnat de un număr important de campioni olimpici, mondiali, europeni, personalități mari din lumea sportului. După ce l-am citit și l-am dat și colegilor mei din ALDE să-l parcurgă, ne-am dat seama că acest apel este extrem de necesar a fi materializat. Le-am făcut colegilor noștri propunerea să preluăm acest material, să-l introducem în programul nostru, în așa fel încât dând sprijinul politic pe care un astfel de program îl necesită pentru a fi implementat, să putem face pașii următori după alegeri, atunci când vom fi în măsură să adoptăm măsurile care sunt prevăzute în acest apel. Aș vrea foarte mult să redăm România românilor și faima sportului românesc. (…)

Eu cred că proiectul ambițios la care ne-am angajat, România a 7-a putere economică a Europei, trebuie să se bazeze pe niște domenii de excelență. Și mi-aș dori foarte mult ca sportul să redevină ceea ce a fost odinioară și să poată duce imaginea României în lume altfel decât, din păcate, a fost făcută publică în ultimele două decenii și jumătate.

Propunerea pe care noi o vom face în privința finanțării este ca toate profiturile de la Loteria Română să fie alocate sportului. Toate profiturile, nu numai un procent ca acum, după cum știți există o lege care prevede ca o parte din profituri să fie alocate pentru sport și unele pentru cultură. Dar această prevedere legală nu a fost pusă în aplicare, din câte știu. Eu vreau ca toate veniturile de la Loteria Română să fie folosite pentru finanțarea diferitelor activități legate de sport, mergând până la asigurarea unei finanțări pentru cei care sunt angajați în sportul de performanță. Până ajungi să câștigi din sport, din premiile sportive, din concursuri, totuși e o perioadă lungă, în care oamenii aceia trebuie să trăiască decent, să-și poată realiza programele de antrenament, pregătire și concursuri”.

În cadrul conferinței de presă, copreședintele ALDE Daniel Constantin și-a exprimat regretul față de trecerea în neființă a marelui sportiv Daniel Prodan și apoi a subliniat faptul că, în România, avem nevoie de un cadru legislativ care într-adevăr, să promoveze performanța.

„Legea sponsorizării pe care o avem astăzi, nu stimulează sub nicio formă ca agenții economici să fie alături de echipe. Mai mult decât atât, legea finanțării cluburilor sportive, este neclară și a dus la foarte multe necazuri pentru administrația publică centrală, dar mai ales locală, atunci când s-a încercat a se finanța un club sau altul. De aceea, cred eu că, la nivel legislativ, lucrurile trebuie schimbate și cred că trebuie să găsim pârghii astfel încât, să creem facilități mult mai mari pentru cei care vor să investească în sport, pentru cei care vor să sponsorizeze anumite echipe, pentru a se obține performanță”.

Daniel Constantin a salutat și propunerea din apelul sportivilor care au arătat că ar fi necesar ca „pe lângă Cancelaria primului ministru să funcționeze și un consilier care să se ocupe de problemele sportului. Cred că și la Președinția României s-ar putea găsi loc pentru un consilier prezidențial care să se ocupe, de asemenea și să promoveze și la acel nivel sportul românesc”, dar ar putea exista consilieri pe probleme sportive și la nivelul administrației publice locale.

Profesorul universitar dr. ing. Sorin Cîmpeanu, a explicat că din perspectiva de fost ministru al Educatiei, „anul trecut, am reușit organizarea împreună cu FSSU și cu CUSR a Olimpiadei Gimnaziilor. Este un lucru esențial să avem competiții școlare sportive la acest nivel. Al doilea lucru, a fost susținerea, propunerea și finalizarea unei inițiative cu introducerea unei ore suplimentare de educație fizică în curriculum școlar. (…)

Din perspectiva ALDE, mă bucur că avem în programul național de investiții, de 224 milioane de euro, pe 2017-2020, sume care vizează modernizarea spațiilor didactice, bazelor de practică și bazelor sportive. Deci, această componentă există”.

Fostul mare hadbalist Cristian Gațu a apreciat susținerea pe care a primit-o din partea președintelui Senatului României Călin Popescu-Tăriceanu, care este și copreședintele ALDE, spunând că: „E o onoare și eu zic că ne-a mai întărit speranța că se poate realiza ceva în sportul românesc. Demersul pe care l-am făcut noi pleacă de la rezultatele foarte proaste de la Olimpiada de la Rio și, în general, de la faptul că la infrastructura sportului nu s-a umblat de zeci de ani și este complet deficitară și nu mai corespunde pretențiilor pe care sportul de performanță le are cu sportivii. (…)

E inadmisibil ca o capitală a unui stat european să nu aibă o sală polivalentă, la un nivel de 10-15.000 de locuri.

Noi am plecat de la ideea că înainte de sportul de performanță, de sportul de masă, trebuie să ne referim ca la o verigă importantă a educației în România, pentru că prin sport se face și educația noilor generații”.

Fosta glorie a tenisului românesc Ilie Năstase a declarat că legea sportului în România este o lege proastă și că este nevoie de implicare pentru ca sportul românesc să nu moară: „Sunt fericit totuși, că am sensibilizat politicul în România, că până acum nu s-a mai întamplat”.

Printre semnatarii acestui apel se numără Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Sandra Izbașa, Cristian Gațu, Ilie Năstase, Anișoara Cușmir, Oana Pantelimon, Cornel Oțelea, Ana Pascu, Doina Melinte, Maricica Puică, Andreea Răducan, Ștefan Birtalan, Agafia Buhaev, Radu Voina, Vasile Stângă, Dan Grecu, Camelia Potec, Ion Țiriac și alții.

Acest apel poate fi vizualizat accesand link-ul.

alde-rgb

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.