July 5, 2020
News Ticker

DGASPC Dâmbovița! Marș de protest împotriva violenței domestice, la Târgoviște

„Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor” este marcată în data de 19 noiembrie, în ziua de 20 noiembrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, iar în data de 25 noiembrie este celebrată „Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor”.

Pentru a sensibiliza comunitatea cu privire la importanța acestor zile, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa (DGASPC Dâmboviţa) participă alături de Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Târgovişte şi alte instituţii din judeţ, la “MARŞUL DE PROTEST ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI”, care a fost organizat în acest an în data de 18 noiembrie 2019.

Această acţiune reprezintă o modalitate, prin care instituțiile partenere de la nivel local doresc să atragă atenţia asupra faptului că prin indiferenţă, încurajăm violenţa domestică.

În România, drepturile copilului fac în prezent obiectul Legii 272/2004 republicată și actualizată, o lege aliniată la acquis-ul comunitar, în concordanţă cu convenţiile internaţionale în domeniu, iar principalul act legislativ care face referire la prevenirea și combaterea violenței domestice este Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată și completată.

Deși există un cadru legal care reglementează promovarea și respectarea drepturilor copilului și combaterea violenței domestice, iar încalcarea acestor drepturi este aspru pedepsita de lege, încă există numeroase cazuri de abuz, neglijare, exploatare a copilului, violență domestică, iar o parte dintre acestea nu sunt sesizate autorităților.

În anul 2019, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmboviţa a înregistrat 700 sesizări scrise sau telefonice referitoare la situații de abuz, neglijare, exploatare a copiilor, care au fost analizate și evaluate. Dintre acestea, 259 cazuri au fost confirmate (7 au reprezentat cazuri de abuz fizic, 40 abuz emoţional, 8 abuz sexual, 21 exploatare prin muncă, 13 exploatare sexuală şi 170 cazuri de neglijare în familie).

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1