May 30, 2020
News Ticker

ISU “Basarab I” Dâmbovița! Acțiuni de intervenție și activități preventive

În perioada 26 martie – 02 aprilie 2017, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa au fost solicitate să intervină la următoarele evenimente: 8 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, plante furajere), 39 incendii de vegetaţie, 6 acţiuni pentru asigurare zonă, 5 acţiuni pentru asistenţa persoanelor şi 2 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (salvare animale).

Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate să intervină în această perioadă la 159 cazuri medicale.

Personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat, în perioada menţionată, următoarele activităţi preventive: 16 controale pe linia prevenirii incendiilor şi 2 controale pe linia avizării – autorizării, fiind aplicate 26 sancţiuni contravenţionale principale. Nu au fost aplicate sancţiuni complementare.

Totodată, pe timpul controalelor au fost desfăşurate şi activităţi de informare preventivă, fiind executate exerciţii de evacuare şi de intervenţie cu personalul aflat la locul de muncă.

În perioada menţionată, în cadrul Programului “Şcoala Altfel”, I.S.U. ”Basarab I” al județului Dâmboviţa a fost vizitat de elevi ai unităţilor de învăţământ din mun.Târgovişte (Şcoala “Mihai Viteazul”, Şcoala “Radu cel Mare şi Liceul “Voievodul Mircea”).

*   *   *

Incendiile de vegetaţie se pot solda cu victime omeneşti.

Un eveniment tragic, care ar trebui să dea de gândit, s-a petrecut ieri după-amiază, în comuna Pietrari – sat Valea Glodului unde, pompierii de la Garda Voineşti, în timp ce interveneau pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie produs într-o grădină, au găsit o victimă decedată (bărbat în vârstă de 67 ani).

Trebuie conştientizat faptul că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța cetățenilor şi a gospodăriilor acestora, afectând de multe ori și traficul rutier, prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile rutiere, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente cu consecinţe nefaste, reamintim cetăţenilor că utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole sau efectuarea curăţeniei în gospodării prin arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi efectuate numai cu respectarea prevederilor legale specifice, astfel:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului;
  • nu se utilizează focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  • în perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă;
  • nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
  • zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locurile special amenajate ori pe terenuri pregătite;
  • se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.

Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate riscă a fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare, valoarea sancțiunii fiind cuprinsă între 1000-2500 lei.

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1