February 21, 2024
News Ticker

Eugen Tomac, liderul PMP! Documentul care face lumină în cazul Tezaurului României din Rusia!

𝐑𝐞𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐚𝐦𝐛𝐚𝐬𝐚𝐝𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐊𝐮𝐳𝐦𝐢𝐧 𝐬̦𝐢 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐢𝐧𝐚̆ 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐭𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭 𝐢𝐧 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐚.
Reacția Ambasadorului Kuzmin privind chestiunea tezaurului României aflat în Rusia nu trebuie să ne mire întrucât poziția părții ruse pare neschimbată de mai bine de un secol. Tonul, însă, arată că la Moscova acest subiect deranjează tot mai mult.
𝑫𝒆 𝒄𝒆?
În opinia mea, motivul este simplu. Kremlinul este deranjat profund că un document, pe care îl doreau ascuns pentru totdeauna de publicul român, nu mai este un secret bine păzit, ci o dovadă istorică clară care arată efectiv cum a ajuns tezaurul României la Moscova. 𝐈𝐚𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆, 𝐧𝐞𝐠𝐫𝐮 𝐩𝐞 𝐚𝐥𝐛, 𝐜𝐮𝐦 𝐫𝐮𝐬̦𝐢𝐢 𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭 𝐞𝐯𝐚𝐜𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬𝐜.
Printr-un demers extraordinar al domnului Ilie Schipor, care a cercetat ani de zile în arhivele ruse tematica tezaurului, au fost descoperite documente care prezintă cu multă precizie cum a ajuns întregul tezaur al României în 1916 și 1917 în Rusia. Toate documentele sunt publicate în volumul “Destinul tezaurului României. Argumentele din arhivele ruse”, volum ce a fost tradus recent în limba engleză, cu sprijinul Băncii Naționale a României.
Prezint mai jos unul dintre documentele cheie prin care putem observa că, de fapt, întregul demers de evacuare a tezaurului României la Moscova a fost inițiat și orchestrat de către guvernul rus.
În acest document, descoperit în arhivele ruse, este prezentat demersul făcut de ministrul finanțelor al guvernului țarist, Piotr Lvovich Bark, către Mihail Vasilevici Alekseev, șeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus, pe data de 28 octombrie 1916, prin care cerea să fie începute demersurile pentru a convinge autoritățile române să evacueze tezaurul BNR la Moscova.
Aceasta este una dintre dovezile limpezi care demonstrează că întregul demers de a duce Tezaurul României la Moscova a fost o acțiune premeditată a guvernului rus. Exact asta îl irită pe ambasadorul rus: faptul că românii știu acum adevărul – un adevăr pe care trebuie să-l afle toată lumea.
𝐃𝐨𝐜. 𝐧𝐫. 𝟏
Scrisoarea nr. 496, transmisă – la 28 octombrie 1916 – de către P.L.Bark, ministrul rus de finanțe, generalului M.V. Alekseev, șeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus
MINISTRUL
FINANȚELOR
F(oarte). Urgent
Strict confidențial
Mult prea stimate Domn
Mihail Vasilevici!
Ca urmare a evenimentelor care au loc pe teatrul românesc, al acțiunilor militare și – în legătură cu acestea – a unei posibile evacuări, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, a Bucureștilor, vă semnalez, Excelența Voastră, dacă nu ar fi oportună adoptarea măsurilor corespunzătoare în sensul protejării rezervei de aur a Băncii Naționale a României.
În cazul în care împărtășiți acest punct de vedere, v-aș ruga cu supunere, Excelența Voastră, să nu ezitați ca – prin intermediul autorităților militare din România – să propuneți Guvernului României serviciile noastre în ceea ce privește transportul aurului românesc în una din filialele Băncii de Stat, unde aceasta ar putea fi păstrat în viitor până la evenimente mai favorabile.
Totodată, întrucât organizarea unui asemenea transport necesită un anumit timp, aș ruga cu umilință, Excelența Voastră, ca – în cazul acordului Guvernului României privind propunerea noastră – să-mi comunicați acest lucru neîntârziat, pentru ca eu să transmit din timp instrucțiunile necesare pentru organizarea primirii aurului românesc la Iași și transportarea în continuare a acestuia în interiorul Imperiului.
Cu umilință vă rog, Excelența Voastră, să primiți asigurarea întregii considerații și a sincerului devotament.
P. Bark
[semnătura olografă a autorului scrisorii]
28 Octombrie 1916
No 496
Excelenței Sale
M.V. ALEKSEEV
sursa – PMP
Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1