În scopul prevenirii unor posibile imbolnaviri si/sau infestării cu parazitul Trichinella spiralis la om, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița recomandă cetățenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toți porcii sacrificați pentru consumul propriu.
Examenul trichineloscopic se efectuează la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din județul Dâmbovița, conform tabelului:
Nr. Crt. | C.S.V.S.A.O. | Medic veterinar/telefon | Program de lucru |
1 | Targoviște-Pavcom | Dr. Mihai Florin
0763666693 |
L – S: 8:30-18:00 D: 8:30-14:00 |
Dr. Chisălau Dan
0735333753 |
|||
Dr. Bratu Andreea
0735333760 |
|||
2 | Moreni-Piața | Dr. Patraulea Emilia
0735333724 |
L – S: 8:30-18:00 D 8:30-14:00 |
Dr. Băjenaru Nicușor
0735333749 |
|||
Dr. Angelescu Dan
0748038469 |
|||
3 | Titu
Str. I.C. Visarion, bl. 9, ap. 1, parter |
Dr. Pop Silvia
0735333735 |
L – S: 8:30-18:00
D 8:30-14:00 |
Dr. Iordache Sonel
0735333742 |
Recomandam ca pentru localitățile rurale din județ, examenul trichineloscopic sa se efectueze la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din comune, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.
Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor, în gospodărie, va fi utilizată numai pentru consum propriu, fiind interzisă comercializarea
Proba care se prezintă pentru a fi analizată trebuie să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 g), din zonele cu musculatură striată (pilieri diafragmatici, musculatură intercostala,muschii limbii,diafragma).
Proprietarul animalului sacrificat este obligat să predea marcile auriculare (crotaliile) medicului veterinar oficial unde execută examenul trichineloscopic.
Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie porcine au obligația de a anunța medicul veterinar orice modificare de comportament al animalelor ce urmează să fie sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne.
Recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziționează carne și produse din carne, să o facă numai din unități autorizate/înregsitrate sanitar veterinar și să evite cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenineța cărnii și a produselor din carne.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, cât și după, DSVSA Dâmbovița organizează acțiuni de control în toate unitățile de producție, depozitare și comercializare produse de origine animală și nonanimală, pentru verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare de funcționare, a trasabilității, a calității produselor comercializate impuse de legislația privind siguranța alimentelor în vigoare, precum și controale în trafic împreună cu reprezentanții IPJ Dâmbovița.
Sărbători fericite !
Director executiv,
Dr. TOLEA Sandu Marius
Leave a Reply