April 14, 2024
News Ticker

Polițiștii vor putea intra în orice casă! Fără să aibă nevoie de mandat!

Pentru a putea intra în casă fără mandat, polițiștii trebuie să aibă informații că acolo se află o persoană dispărută sau una aflată în pericol iminent. Consiliul Superior al Magistraturii avertizează însă că proiectul de lege încalcă prevederile Constituţiei.

O astfel de lege e importantă, pentru a nu se mai pierde timp prețios până la găsirea victimei.

Potrivit proiectului, oamenii legii – poliţişti, jandarmi, angajaţi ai IGSU şi poliţişti locali – care sunt în căutarea unei persoane dispărute pot intra cu forţa în locuinţele oamenilor sau în sediile unor firme fără mandat şi chiar şi fără acceptul proprietarilor, atunci când “există indicii” că numai aşa ar putea “să înlăture o primejdie privind viaţa sau integritatea fizică a persoanelor aflate în acel spaţiu”, notează observatornews.ro.

Proiectul vine după cazul Caracal, când polițiștii au susținut că nu au putut-o salva pe Alexandra Măceşanu, pentru că nu au avut mandat să intre în casa lui Gheorghe Dincă.

Potrivit CSM, proiectul de lege încalcă prevederile Constituţiei, fiind vorba de percheziţii în toată regula, care au nevoie de aprobarea unui judecător.

Conform observatornews, termenul de adoptare tacită a proiectului se va împlini la 9 decembrie 2021, iar apoi ajunge la Camera Deputaţilor, care este și cameră decizională.

Sursa – 7Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1