April 21, 2024
News Ticker

Eroul Ion Dobran, înmormântat cu onoruri militare! Avioane F16 au survolat Cimitirul Bellu!

Ion Dobran, ultimul as al Aviaţiei Române, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, 26 septembrie, în capela familiei din Cimitirul Bellu din Capitală.

O formaţie de aeronave F-16 Fighting Falcon şi două avioane ale Iacărilor Acrobaţi au survolat Bucureştiul, în semn de omagiu.

Ion Dobran a fost condus pe ultimul drum de cei doi copii ai săi, dar şi de foarte mulţi ofiţeri în rezervă şi în retragere.

Din partea Statului Major al Forţelor Aeriene a fost prezent gen. mr. dr. Viorel Pană.

Eleonora Arbănaş, reprezentanta Fundaţiei „Erou aviator Alexandru Şerbănescu“, cea care i-a promovat în ultimele decenii pe toţi aşii cerului din cel de-al Doilea Război Mondial, a mărturisit că a simţit că şi-a îndeplinit misiunea faţă de generalul Dobran: „Ultima sa dorinţă a fost să viziteze Muzeul „Alexandru Şerbănescu“ din Coloneşti Olt, acolo unde fiecare aviator are locul său. I-am îndeplinit această dorinţă la 17 mai, anul trecut. Am plecat sâmbătă cu sufletul senin de la catafalcul domnului Dobran“, spune Eleonora Arbănaş, potrivit Ziare.com.

Generalul Ion Dobran a murit vineri, la vârsta de 102 ani, şi, a avut o carieră remarcabilă.

Cu peste 300 de misiuni de război şi 74 de bătălii aeriene, a fost cel mai longeviv pilot militar.

Este zi de doliu pentru aviaţia militară! Generalul-locotenent (rtr.) Ion Dobran ne-a părăsit astăzi şi s-a înălţat către Escadrila din Ceruri“, a scris ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Ciucă şi-a exprimat întreaga lui compasiune şi a transmis condoleanţe familiei.

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general-locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945. Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească!“, a mai scris ministrul Apărării.

Avionul generalului Ion Dobran a fost doborât de trei ori, şi de fiecare dată pilotul norocos a scăpat cu răni uşoare. În urmă cu două luni Ion Dobran a fost prezent la un eveniment legat de luptele aeriene din 1944.

Sursa -7Media 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1