September 26, 2023
News Ticker

Pompierii români, elogiați de presa din Grecia! Par că sunt de pe altă planetă!

Presa elenă laudă viteza de reacție și profesionalismul celor peste 100 de salvatori români, care participă la stingerea incendiilor din Grecia.

 

Sursa foto: Facebook DSU

Potrivit Adevărul.ro, publicaţia greacă fimes.gr laudă intervenţia pompierilor români din insula grecească Evia.

 

„Pompierii români care au venit în ţara noastră să întărească efectivele anti-incendiu şi să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă”, spune presa elenă, citată de ziare.com.

 

Grecii apreciază viteza de organizare şi meticulozitatea românilor care, la sosirea în Evia, au înfiinţat rapid un sediu independent faţă de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering şi logistică proprii, notează Adevărul.ro.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie pentru localizarea incendiilor. În acelaşi timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă şi, cu furtunurile racordate între ele pe distanţe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile”, spun ziariștii din Grecia.  

 

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulaţia. Aşadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranţă o oglindă a unei ţări dezvoltate şi nu una subdezvoltată, aşa cum mulţi o văd”, se mai arată în articolul citat de Adevărul.ro.

Contribuţia României este cu adevărat mare şi produce senzaţie, deoarece este o ţară care nu aparţine cercului tradiţional de aliaţi ai Greciei, subliniază Crisis Monitor, de la Atena.

Înregistrările video cu pompierii din România, care se află în Grecia pentru a acţiona împotriva incendiilor, au devenit virale pe internet, scrie Athens Voice.

Anterior, într-o postare pe Facebook, Consulatul General al României la Salonic i-a întâmpinat pe pompierii trimişi de Bucureşti pentru a ajuta Grecia, cu mesajul: „Nu vom lăsa Grecia singură în faţa flăcărilor”, citează Athens Voice.

 

Echipa românească este „cea mai puternică forţă care soseşte dintr-o ţară europeană”, remarcă publicaţia militară Veteranos.

Bucureştiul a răspuns cererii formulate de guvernul grec prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, notează Proto Thema, în timp ce Efimerida Makedonia preia mesajul de „recunoştinţă profundă” transmis de Ministerul de Externe de la Atena către toate statele care au exprimat mesaje de solidaritate sau care oferă ajutor concret în aceste momente grele pentru Grecia.

 

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat luni, 9 august, că acţiunea pompierilor români continuă în zona Spathari din insula Evia

„Începând cu ora 08:00, 45 de pompieri acţionează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetaţia uscată şi fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul va fi similar celui de ieri, intervenţia asigurându-se cu 6 maşini de stingere şi 2 cisterne. Totodată, 6 salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum şi crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor”, spun cei de la DSU, conform Adevărul.ro

Acțiunea pompierilor români continuă și astăzi, în zona Spathari din insula Evia

Începând cu ora 08.00, 45 de pompieri acționează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetația uscată și fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul va fi similar celui de ieri, intervenția asigurându-se cu 6 mașini de stingere și 2 cisterne. Totodată, 6 salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Un rol important în misiunea desfășurată este constituit de *supravegherea și monitorizarea focarelor de incendiu din aer, cu ajutorul unei drone. Acest mod de lucru creează o imagine de ansamblu și facilitează deciziile luate în timp real, pentru a proteja atât echipele de intervenție, cât și pentru a urmări frontul flăcărilor.

În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, *schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore.*

 

Sursa – 7Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1