February 28, 2024
News Ticker

Așa e ?! Premierul Florin Cîțu! România nu mai e o țară a celor cu salarii mici!

Premierul Florin Cîțu a afirmat, marți că România nu mai este o țară a celor cu salarii mici și că sunt tot mai multe venituri mari, nete, în euro. El a spus că prognoza BNR privind inflația și creșterea prețurilor este “o estimare”, scrie Digi24.

Este o estimare a BNR. Ieri însă am văzut cifre interesante, cum mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net și cum crește ponderea celor care au peste 1000 de euro net.

România nu mai e o țară a celor cu salarii mici.

Avem din ce în ce mai multe salarii mari, în euro, nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinație pentru investiții cu valoare adăugată mare, nu mai e o destinație pentru salarii mici și mijlocii.“, a spus premierul.

Cîțu a subliniat că salariile sunt determinate de piață, și că atât veniturile, cât și prețurile nu sunt determinate de intervenția Guvernului, ci de cerere și ofertă.

“Ne mutăm spre o economie liberală. Creăm oportunități pentru toți românii, creăm investiții”, a afirmat el, subliniind că astfel, “cei care lucrează acum pe salariul minim pot apoi să meargă pe salarii mai mari”.

Banca Națională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație la finalul acestui an și de la 3% la 3,4% estimarea pentru anul viitor. Principalul motiv pentru această creștere este scumpirea prețurilor la gaze, energie electrică, carburanți și materie primă, spune guvernatorul Mugur Isărescu.

Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca Naţională prognozează de acum înainte o inflaţie de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută.”, a spus ieri Mugur Isărescu, notează Digi24.

 

Sursa -7Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1