September 25, 2023
News Ticker

RIP! Filologul Ștefan Cazimir a murit la vârsta de 88 de ani!

Critic literar, profesor și unul dintre cei mai importanţi filologi români contemporani, Ștefan Cazimir s-a stins din viață, joi, la 88 de ani.

 

Anunțul a fost făcut de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România pe pagina de Facebook.

Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a aflat cu profundă durere şi imens regret de trecerea în nefiinţă a domnului Prof. (Emeritus) univ. dr. Ştefan Cazimir, intelectual de înaltă ţinută, recunoscut şi apreciat om de cultură. Prin dispariţia sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriaşă pierdere, ci şi societatea română în general”, a anunţat, joi, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Evreiesc din Șoseaua Giurgiului nr. 162 din București, vineri, 6 august 2021, la ora 13:30.

Ştefan Cazimir este considerat cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I.L. Caragiale.

A intrat în viaţa politică după revoluția din 1989 şi a fost deputat în trei legislaturi (1990–1992, 1992–1996, 2000–2004). În 1990, Ștefan Cazimir a fondat Partidul Liber Schimbist din România, inspirat din piesa „O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale.

Denumirea a fost preluată din discursul lui Cațavencu, care se declară un adept al „liber schimbismului”, curent economic care milita pentru liberul schimb al mărfurilor și serviciilor, dar extins de Ștefan Cazimir și la alte sectoare ale vieții sociale.

Autorul numeroaselor cărţi valoroase, Ştefan Cazimir a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer.

Ştefan Cazimir s-a născut la Iaşi, în 10 noiembrie 1932, şi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, devenind doctor în fililogie. Ulterior, a predat la Universitatea din Bucureşti, fiind membru al Catedrei de literatură română.

Sursa-7Media

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1