April 20, 2024
News Ticker

I-auziți! Premierul Câțu! Salariul minim trebuie legat de productivitate, nu de coșul de consum!

Salariul minim sau orice alt venit ar trebui legat de productivitate, nu de valoarea coşului de consum, aşa cum cer sindicaliştii, a afirmat, miercuri, premierul Florin Cîţu.

Acesta a fost întrebat, la sfârşitul şedinţei de Guvern, despre cererea sindicaliştilor Cartel Alfa ca salariul minim să fie corelat cu coşul de consum şi a afirmat: „Eu am spus întotdeuna că salariul minim, sau orice venit, ar trebui să fie legat de productivitate. Aşa aş vrea să fie şi salariul minim”, informează News.ro, citat de Adevărul.ro.

Întrebat despre faptul că salariul minim este mult mai mic decât coşul de consum, premierul a afirmat: „Salariul, munca este legată de poductivitate. Asta este ceea ce se întâmplă în economie şi aşa funcţionează peste tot în lume”.

Sindicaliştii Cartel Alfa au transmis, luni, că salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar.

Lunar, un român are nevoie în medie de 2.818 lei net pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumătate din acea valoare”, au transmis sindicaliştii.

Salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar! (…) Indiferent de lege, guvernanţii nu ţin cont de bunăstarea omului de rând şi aruncă nişte cifre doar ca să ne mai ofere un leu în plus. Anul acesta, salariul minim pe economie a crescut în România cu aproximativ 3%. Am ajuns la 2.300 lei brut, suma care este foarte departe de coşul minim pentru un trai decent”, au transmis, luni, sindicaliştii Cartel Alfa.

Potrivit acestora, în 2020, „Friedrich-Ebert-Stiftung Romania a estimat valoarea coşului pe lună la 7.278 lei net pentru o familie alcătuită din 2 membri şi 2 copii, la 6.194 lei net pentru doi adulţi şi un copil, sau la 2.818 lei net pentru un adult”.  

„Lunar, un român are nevoie în medie de 2.818 RON NET pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumătate din acea valoare, chiar dacă legea spune că ar trebui să se ţină cont în mod principal de acesta. Totuşi, Guvernul nu ţine cont. Premierul Cîţu ne anunţă că avem creştere economică, dar de salariul minim extraordinar de mic nu mai zice nimic”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia militează „pentru salarii care să asigure un trai decent”.

„Nu este prima dată când ieşim în stradă indignaţi pe politica guvernamentală de sărăcire a omului de rând. Nu este prima şi nici ultima dată! Vrem salariul minim pentru un trai decent! Vrem deblocarea negocierilor colective! Vrem dialog social”, au mai transmis sindicaliştii.

Sursa -7Media

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1