Cristian Ghinea, mesaj către municipii! Puteți începe pregătirea proiectelor pentru PNRR!


Cristian Ghinea, mesaj pentru municipii: „Puteți începe pregătirea proiectelor pentru PNRR. În curând, și pentru Programele Operaționale”

Localitățile din România, inclusiv municipiile, vor avea numeroase oportunități de finanțare prin cele două mari categorii de programe cu fonduri europene care încep în acest an: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Programele Operaționale 2021-2027.

Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a oferit explicații la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.

„PNRR este gândi așa încât să rezolve nevoi istorice ale României, precum infrastructura dar și să țină pasul cu revoluțiile economice ale viitorului, cele demarate de Uniunea Europeană. Cu PNRR înscriem România în aceste revoluții precum Revoluția verde, cea digitală, cea a hidrogenului sau revoluția microelectronicii produse în UE. Sunt mândru să spun că vom fi parte a acestor revoluții”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Din perspectiva autorităților locale, inclusiv a municipiilor, vor exista Fondul local verde și digital (dedicat Unităților Administrativ Teritoriale – UAT) și Fondul pentru Valul Renovării, pentru care pot fi deja pregătite proiecte.

„Fondul pentru UAT a ideea noastră, pentru care am muncit serios în negocierile cu Comisia. Nu mai are nicio altă țară ceva similar. Pot spune că abia acum, în această vizită la Bruxelles am garanția că insistența noastră politică a dat roade: vestea bună este că Fondul nu mai este pe lista de probleme, e pe lista de lucruri acceptate”, a mai spus Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cea mai mare parte a investițiilor din Fondul local verde și digital, cu sumă totală de 2,12 miliarde euro, va merge către proiecte de mobilitate urbană; urmate de alte câteva tipuri de proiecte:

  • Mobilitatea urbană verde – schimbarea parcului de vehicule destinate transportului public; infrastructură inteligentă pentru transportul public (sisteme de management tehnologice; sistemele de bilete – „e-bilete” sau „e-ticketing”; stații de monitorizare a calității aerului)
  • Construirea de locuințe pentru tineri/locuințe sociale/ locuințe de necesitate/ locuințe pentru specialiști din sănătate și învățământ
  • Stații de încărcare pentru vehiculele electrice (ținta: 13.000 stații)
  • Asigurarea infrastructurii pentru biciclete și alte vehicule electrice ușoare
  • Realizarea pistelor de biciclete (3.000 de km până în 2026)

Tot în PNRR mai există Fondul pentru Valul Renovării, care are un buget propus de 2,2 miliarde euro.

Acesta va include:

  • Intervenții asupra clădirilor rezidențiale multifamiliale (blocuri de locuințe): – 1 miliard de euro
  • Intervenții asupra clădirilor publice ale autorităților sau instituțiilor publice centrale și locale din domeniile administrație publică, justiție, cultură, sănătate, ordine publică și securitate națională – 1,17 miliarde euro;

Alte investiții din cadrul PNRR destinate unor servicii publice locale se mai regăsesc în componentele de educație, sănătate, infrastructura de apă, social, păduri.

Totodată, la MIPE se află în plin proces de elaborare viitoarele Programe Operaționale 2021-2027. „Am convenit în cadrul vizitei la Bruxelles ca începând din septembrie să trimitem la Comisia Europeană cele mai mature programe, urmând ca în primăvară cel târziu să fie aprobate pentru a le putea demara. Susțin regionalizarea fondurilor europene și crearea Autorităților de Management la nivel regional, vom avea opt programe regionale distincte și chiar sper ca fondurile europene să fie un precedent pentru o regionalizare adevărată a României”, a mai spus ministrul Cristian Ghinea.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a participat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România (AMR), la invitația președintelui AMR, Emil Boc, alături de Prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

 

Direcția de Comunicare

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1