February 21, 2024
News Ticker

Pr. Ionuț Ghibanu și Crucea Roșie Dâmbovița! Proiect anti – risipa alimentară!

COMUNICAT

implementare Proiect pilot anti-risipă alimentară în parteneriat cu Hipermarket Carrefour Târgoviște”, finanțat de Carrefour Romania începând cu data de 7 iunie 2021

 

 

Potrivit ANSVSA la nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentație adecvată.

 

70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populației (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul (FUSIONS, 2016).

 

Cantitatea de deșeuri alimentare generate în țările industrializate este la fel de mare ca și în țările în curs de dezvoltare, însă distribuția este diferită, în țările în curs de dezvoltare, peste 40% din pierderile alimentare se produc după recoltare și în timpul procesării iar în țările industrializate, peste 40% din pierderile alimentare apar la nivelul vânzărilor cu amănuntul, precum și la consumatori.

 

Ca reacție la acest fenomen Societatea Națională de Cruce Roșie din România a încheiat un parteneriat cu Carrefour România pentru implementarea Proiectului pilot anti-risipă alimentară, prin care alimentele nevalorificate dar aflate în termenul de valabilitate vor fi colectate de Crucea Roșie Dâmbovița și vor avea ca beneficiari persoane din categorii sociale defavorizate cu sprijinul Direcției de Asistență Socială Târgoviște.

 

Parteneriatul se va derula în perioada 7 iunie – 7 septembrie 2021, cu o frecvență de colectare a alimentelor de 3 ori pe săptămână, cu sprijinul unui număr de 10 voluntari coordonați de directorul filialei. La finalul perioadei de implementare va avea loc o analiză a rezultatelor obținute, iar în funcție de acestea proiectul urmând a fi extins în majoritatea județelor din țară.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1