September 26, 2022
News Ticker

Deputatul PSD, Carmen Holban! Jos pălăria în fața învățătorilor!

Jos pălăria în fața învățătorilor!
Vrem, nu vrem, în spatele fiecăruia dintre noi se află un dascăl. E un lucru pe care-l recunoaştem rar, dar care se vede zi de zi. Spre cinstea sau dezamăgirea celor care ne-au pus în mână, pentru prima oară tocul (vă mai aduceţi aminte cum arată un toc şi o călimară?) şi beţişoarele (mai există?)…
Învăţătorul, de la Comenius încoace, conştientizează că şcoala este un „atelier al umanităţii” şi „drumul regal spre înţelepciune”.
Întotdeauna învăţătorii au găsit resursele interioare pentru a depăşi conjuncturi neprielnice. În jurul lor s-au creionat portrete memorabile care au străbătut vremurile şi sunt argumente solide ale devotamentului lor profesional.
Profesia de dascăl (învăţător, îndrumător, profesor) are un statut flexibil într-o societate modernă: instructor, actor (care emoţionează prin descifrarea unor texte perene, pentru a fi receptat de elevi aflaţi în formare), mediator, moderator între actorii comunicării educaţionale, autoritate instituţională, confesor şi protector al celor mai slabi, consilier şi terapeut, lider de opinie ştiinţifică, manager profesionalizat al colectivităţilor de elevi.
Ce este dascălul? Un om cu har şi vocaţie, un sculptor de suflete şi caractere, adesea cel mai bun dintre noi. Un model de succes în viaţă, chiar un ideal, în ultimă instanță. Pentru ca tinerii, elevii şi studenţii să-i soarbă vorbele, să se uite la el(ea) cu nespusă admiraţie, să creadă în ştiinţa pe care le-o transmite, în judecăţile de valoare pe care le face. Pentru ca părinţii să-l respecte şi pentru ca să-şi găsească locul binemeritat în comunitate. E mult mai uşor să fii un foarte bun specialist în orice domeniu, decât să-i înveţi pe alţii ce ştii şi, mai ales, să faci din ei oameni, să-i formezi.
La ceas aniversar, urez dascălilor din judeţul Dâmbovița şi din toată ţara cât mai multe succese în bătălia pentru marile performanțe ale celor mici! Vă doresc sănătate şi putere pentru continuarea muncii pe care o faceţi cu atâta dăruire.
La Mulţi Ani tuturor învăţătorilor, cei care duceţi pe umeri dulcea povară a luminii!
La Mulți Ani, dragi dascăli!
Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1