June 13, 2024
News Ticker

Pr. Ionuț Ghibanu, apel către politicieni ! Înființarea urgentă a unui nou cimitir la Târgoviște!


HRISTOS A ÎNVIAT!

DE CE PARE CĂ NOUL CIMITIR DIN TÂRGOVIȘTE ESTE FOLOSIT POLITIC?

PRECIZĂRI CU PRIVIRE LA AFIRMAȚIILE FĂCUTE DE DOMNUL CONSILIER LOCAL MUNICIPAL PNL, AURELIAN COTINESCU:

Ieri, 18 mai 2021, pe pagina de facebook Ripostapenet a fost publicată înregistrarea unei emisiuni video, intitulată „Bugetul Primăriei, în analiza PNL Târgovişte”, la care au participat dl. Marius Dumitrache-moderator, dl. Consilier local municipal Aurelian Cotinescu, preşedintele PNL Târgovişte şi dl. Dan Alexandru Tică, vicepreşedintele PNL Târgovişte – invitați.

Dl. Aurelian Cotinescu a răspuns la mesajul unui telespectator, potrivit căruia PNL se opune oricărui proiect de dezvolare a oraşului Târgovişte, dacă acesta este propus de un alt partid politic, după care a avut un dialog cu moderatorul, pe care îl prezint succint:

Aurelian Cotinescu:

 1. „La anumite proiecte controversate, unde există o răspundere foarte mare, şi unde lucrurile nu sunt clare, să fiţi sigur că nu o să ne dăm niciodată acordul. La anumite proiecte care ţin de patrimoniul primăriei şi de înstrăinarea patrimoniului, nu ne vom da niciodată votul. …
 2. Primăria a achiziţionat un teren de 4.000 mp, lipit de Cimitirul Central…înseamnă că există acolo suficient teren pe care se pot face morminte, într-un regim de urgenţă, rapid. Din suprafaţa respectivă s-a aprobat ca 1.300mp să fie acordaţi altor confesiuni religioase, care să îşi facă un cimitir.
 3. Primăria a acordat un teren de 50.000 mp Arhiepiscopiei Târgoviştei pentru a construi un cimitir acolo. Este vorba de un teren aflat imediat după Oţelinox… Proiectul a trecut, terenul a ajuns în folosinţa Arhiepiscopiei şi, mai departe, în ultima şedinţă de Consiliu Local, ni s-a propus ca să se acorde Arhiepiscopiei, pentru dezvoltarea acestui proiect, 1 milion de lei. Ne-am opus acestui lucru. Ne-am abţinut la un amendament al USR, care cerea ca banii să fie dispuşi de la cimitir către un alt proiect…

Moderator: Am înţeles că cimitirul acela costă vreo 4 milioane de euro.

Aurelian Cotinescu: Lucrul acesta nu a fost documentat. Nouă, la mapă, nu ni s-a pus nimic referitor la investiţia care se va face acolo.

Moderator: Investiţia nu va fi amortizată nici într-o sută de ani… Important este că acest proiect a trecut şi este foarte important, pentru că aceasta este realitatea, realitatea cruntă: nu mai sunt locuri de veci, în municipiul Târgovişte.

Aurelian Cotinescu: Ba sunt locuri de veci, pentru că, aşa cum vă spuneam, Primăria a cumpărat un teren de 4.000-5.000mp, chiar în anul 2019, pentru cimitir, în zona Cimitirului Central, de care v-am povestit mai devreme. Deci locuri de veci sunt. Să nu îşi facă nimeni griji!

Moderator: S-a aglomerat şi acela. Aţi mai fost pe acolo?

Aurelian Cotinescu: Mai sunt (locuri), dacă s-a cumpărat în 2019, aproape 5.000 mp.

Moderator: S-a aglomerat. Am fost duminică acolo.

Aurelian Cotinescu: Nu s-a aglomerat, aici vă contrazic, pentru că altfel nu s-ar fi putut acorda 1.300 mp, celorlalte confesiuni religioase, aşa cum v-am povestit mai devreme.”

Faţă de cele de mai sus, pentru corecta informare a opiniei publice şi a dlui. Cotinescu, chiar dacă am discutat împreună, fac următoarele precizări:

 1. Arhiepiscopia Târgoviştei a primit numeroase solicitări din partea locuitorilor municipiului Târgovişte pentru înfiinţarea unui nou cimitir, având în vedere că numărul locurilor noi de înmormântare, în cimitirele existente, este foarte redus (cca. 100, în condițiile în care sunt peste 500 de inmormântări pe an). Ca urmare, Centrul Eparhial a înterprins, în ultimii ani, repetate demersuri pentru identificarea şi obţinerea unui teren adecvat.
 2. Arhiepiscopia Târgoviştei a adus la cunoştinţa Primăriei municipiului Târgovişte, prin adresele nr. 9021/ 24.03.2016, nr. 7645/15.03.2017 şi nr. 2038/09.08.2018, că este necesar să se înfiinţeze un nou cimitir, ținând cont de cele de mai sus.
 3. La data de 29 ianuarie 2018, prin Hotărârea nr. 47, Consiliul Local al Municipiului Târgovişte a achiziţionat de la firma SC Someco SA un teren, în suprafaţă de 4.744mp, în vederea extinderii Cimitirului Central, situat în municipiul Târgovişte, str. Constructorilor nr. 10.
 4. La 30.01.2020, prin Hotărârea nr. 27, Consiliul Local al municipiului Târgovişte a acordat Arhiepiscopiei Târgoviştei, dreptul de folosinţă gratuită asupra unui teren în suprafaţă de 54.500 mp, în vederea înfiinţării, organizării şi admnistrării unui cimitir, pe durata existenţei acestuia, dar nu mai mult de 49 ani. În prezent, terenul are categoria de folosinţă arabil extravilan, iar noi facem eforturi deosebite pentru a finaliza documentația în vederea inființării cimitirului.
 5. Prin Hotărârea nr. 116/31.03.2021, Consiliul Local al Municipiului Târgovişte a acordat Bisericii Creştine după Evanghelie-Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie din România, dreptul de folosinţă gratuită asupra unei părţi din terenul achiziţionat de la SC Someco SA, în suprafaţă de 1.310 mp (numărul cadastral 84316), în vederea înfiinţării, organizării şi admninistrării unui cimitir (construire capelă funerară și asigurare locuri de veci pentru enoriașii celor cinci culte recunoscute de statul român, care funcționează cu biserici proprii în Municipiul Târgoviște), pe perioada existenţei acestuia, dar nu mai mult de 49 de ani.

Așadar, trebuie să mai fac următoarele precizări:

 1. Arhiepiscopia Târgoviştei şi-a asumat înfiinţarea unui nou cimitir în municipiul Târgovişte, care să includă circa 15.000 locuri de înmormântare. Având în vedere că suma necesară realizării acestui proiect este de circa 15 milioane lei, în anul 2021, s-a solicitat 1 milion lei Consiliului Local al Municipiului Târgovişte, ceea ce reprezintă aproape 7% din investiție. Primăria, astfel, are o contribuție financiară minimă la înființarea cimitirului, putând direcționa banii pe care i-ar fi folosit aici (pentru tot cimitirul) către alte proiecte importante ale urbei noastre.
 2. Dl. Aurelian Cotinescu ar trebui să ştie că înfiinţarea URGENTĂ a unui nou cimitir este stringent necesară având în vedere că, în prezent, în municipiul Târgovişte, situaţia locurilor noi de înmormântare este de-a dreptul alarmantă şi că nu mai există decât un număr infim, în comparaţie cu nevoile reale ale cetăţenilor. NOI NE FACEM GRIJI PENTRU ACEASTĂ SITUAȚIE ȘI NU STĂM LINIȘTIȚI, AȘA CUM NE ÎNDEAMNĂ. Un loc nou de înmormântare se poate obţine numai în caz de deces şi numai la Cimitirul Central, unde, pentru locuitorii oraşului, alţii decât membrii cultelor menţionate mai sus, mai sunt disponibile circa 100 locuri, iar decese avem peste 500 pe an. În celelalte cimitire, „Suseni” şi „Simuleasa”, nu mai există teren disponibil. Ce vom face, oare, anul viitor?
 3. Dl. Cotinescu probabil că ştie şi faptul că cetățenii sunt de acord şi susţin iniţiativa Arhiepiscopiei Târgoviştei de a înfiinţa URGENT un nou cimitir, aşa cum se poate observa din rezultatul unui sondaj online realizat de publicaţia locală „Dâmboviţeanul” – https://damboviteanul.com/…/aproape-18-000-de-persoane…/, în luna aprilie 2021: 17.641 voturi pentru inființarea URGENTĂ A CIMITIRULUI (98%) şi doar 345 voturi împotrivă (2%).
 4. Dl. Aurelian Cotinescu spune că în anul 2019 s-a cumpărat un teren pentru extinderea Cimitirului Central. Aş dori să îl informez că acest fapt s-a petrecut cu un an mai înainte, la începutul lui 2018, deci cu peste 3 ani în urmă, prin Hotărârea Consiliului Local, nr. 47/31.01.2018. Terenul nu are suprafaţa de 4.000 sau 4.000 – 5.000m, cum afirmă domnia sa, ci mai exact are 4.744 mp, din care 1.310 mp au fost acordaţi (HCL nr. 116/31.03.2021), în anul 2021, spre folosinţa gratuită a Bisericii Creştine după Evanghelie, în vederea înfiinţării, organizării şi admninistrării unui cimitir (construire capelă funerară și asigurare locuri de veci pentru enoriașii celor cinci culte recunoscute de statul român, care funcționează cu biserici proprii în Municipiul Târgoviște).

În consecinţă, reprezentanţii cetăţenilor în Consiliul Local al Municipiului Târgovişte, indiferent de partidul din care fac parte, trebuie să înţeleagă că, la un moment dat, toţi vom avea nevoie de un loc de înmormântare, şi să susţină implementarea proiectului iniţiat de Arhiepiscopia Târgoviştei.

Doresc să reamintesc tuturor faptul că în noul cimitir vor exista sectoare cu locuri de înmormântare pentru toate cultele religioase şi pentru atei şi că, în întreaga incintă, se vor construi drumuri şi alei betonate, capelă, camere mortuare, se vor amenaja spaţii verzi, locuri de parcare, staţie pentru transportul în comun şi alte facilităţi demne de un proiect modern, civilizat şi european.

Valoarea totală a investiţiei va fi amortizată într-o perioadă de timp foarte îndelungată, estimată la câteva zeci de ani. Despre sprijinul de 1 milion de lei pe care-l va acorda Primăria, menționez, din nou, faptul că acesta reprezintă aproape 7% din valoarea investiției și că acesta se acordă deoarece s-a înțeles că nici Primăria nu poate face singură URGENT cimitirul, pentru că nu are cele 15 milioane de lei, sau le direcționează către alte proiecte majore, nici Arhiepiscopia nu are toată suma și, astfel, interesul cetățenilor nu poate fi respectat decât dacă ne unim cu toții forțele.

ÎN CONCLUZIE, FAC UN APEL CĂTRE TOȚI POLITICIENII ȘI NU NUMAI SĂ SPRIJINE ARHIEPISCOPIA ȘI ÎNFIINȚAREA URGENTĂ A UNUI NOU CIMITIR!

Ionuț Ghibanu – Vicar Eparhial Arhiepiscopia Târgoviștei

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1