Ministerul Agriculturii! A început Recensământul General Agricol!


Recensământul General Agricol din România a debutat în 10 mai, iar colectarea datelor se va încheia în 31 iulie. Recenzorii vor aduna informații despre ce tipuri de culturi sunt înființate, suprafețele și tipurile terenurilor agricole exploatate, numărul de animale și de lucrători din domeniul agricol. Practic, agricultorii vor răspunde la un chestionar care cuprinde 45 de întrebări. Informațiile vor fi centralizate și apoi raportate mai departe către Bruxelles unde se vor centraliza datele din întreaga Uniune Europeana.

CE ESTE RECENSĂMÂNTUL GENERAL AGRICOL?

Recensământul General Agricol este o acțiune de mare anvergură care va asigura informații complexe și datele statistice pentru realizarea unui tablou complet al exploatațiilor agricole, pe baza căruia se vor fundamenta programele și politicile agricole și de dezvoltare rurală.

Legislația europeană referitoare la structura exploatațiilor agricole și recomandările Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) prevăd organizarea și efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani. Datele și informațiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafețelor agricole și/ sau deținătorii de efective de animale. Conform metodologiei indicatorii referitori la suprafețele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietății. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploatații agricole indiferent în câte locații utilizează suprafețe agricole sau deține efective de animale.

CUM SE DESFĂȘOARĂ?

Interviu față în față cu șeful exploatației agricole cu și fără personalitate juridică, după caz, sau cu o altă persoană din cadrul acesteia care poate furniza informațiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic (tabletă)

CINE ORGANIZEAZĂ RECENSĂMÂNTUL GENERAL AGRICOL?

Pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului se realizează de către INS (Institutul Național de Statistică), MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rural) și MAI (Ministerul Afacerilor Interne) împreună cu structurile teritoriale din subordinea acestora, sub coordonarea și controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al STS (Serviciului de Telecomunicații Speciale).

DE CE ESTE IMPORTANT?

Recensământul General Agricol 2020 va evidenția schimbările intervenite de la Recensământul General Agricol 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce privește situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricții de mediu, a efectivelor de animale și adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, etc. Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerințelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internațională, cât și cerințelor naționale, asigurând informații care vor fi utilizate de către decidenți politici, cercetători, fermieri și publicul larg, pentru a înțelege mai bine starea și structura sectorului agricol și impactul agriculturii asupra mediului. Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.

 

România deține circa 33% din numărul total de exploatații agricole din Uniunea Europeană, cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie de la nivelul uniunii, de 16,6 ha/exploatație, importanța rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure țării noastre un sector agricol competitiv și durabil.

De asemenea, datele vor contribui la identificarea și aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi:

Cine va face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor?

Câte femei mai lucrează în agricultură?

Dispar fermele familiale?

Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?

Există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?

Cum influențează agricultura atât în mod pozitiv cât și negativ mediul?

Cum se schimbă metodele de producție?

 

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor au caracter strict confidențial si vor fi anonimizate imediat după introducerea in sistem.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea recenzorilor care vă vor vizita pentru colectarea datelor prin furnizarea cât mai corectă a datelor care vă sunt solicitate!

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1