May 28, 2024
News Ticker

10 Mai, Ziua Regelui! Sărbătoare Națională la Castelul Regal Săvîrșin!

10 MAI – ZIUA NAȚIONALĂ A REGALITĂȚII

“NIHIL SINE DEO!”

“TOTUL PENTRU ȚARĂ, NIMIC PENTRU MINE!”

“Punând picioarele pe acest pământ, am și devenit român! Cetățean azi, mâine, de va fi nevoie soldat, eu voi împărtăși cu dumneavoastră soarta cea bună ca și cea rea.”

10 Mai este celebrată în România ca zi de sărbătoare naţională, fiind declarată astfel prin Legea nr. 103/2015.

Ziua de 10 mai, cunoscută și ca Ziua Regalității, este o zi cu mare conotație istorică pentru România, o zi în care se spune că „am obținut Domn, Independență şi Regat!”. De ce este importantă aceasta zi pentru istoria noastră națională? Pentru că în 10 mai 1866 principele Carol I a intrat în București, fiind primit de o mulțime entuziastă până în dealul Mitropoliei, unde a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon, care a oficiat o slujbă religioasă, după care s-a mers la Camera Deputaților unde Carol I a depus jurământul și a fost proclamat „domnitor al tuturor românilor”. Tot în ziua de 10 mai 1877, acelaşi Principe Carol I a promulgat legea prin care s-a proclamat Independenţa de Stat a României realizându-se astfel visul de secole al românilor. Și în fine, în 10 mai 1881 principele Carol I va deveni rege al românilor fiind încoronat cu coroana de oțel, oțel provenit de la un tun turcesc cucerit în Războiul de Independență din aul 1877. De asemenea, timp de peste opt decenii, din 1866 şi până în decembrie 1947, ziua de 10 mai va fi şi Ziua Naţională a României și numai regimul comunist ce încerca să înlăture urmele monarhiei din ţară, a schimbat ziua națională din 10 mai în ziua de 23 august. Până la venirea regimului comunist, ziua de 10 Mai era sărbătorită de toți românii ca zi națională cu mare bucurie, iar în București mulțimea lua parte la celebra ,,bătaie de flori” de la Șosea, însă în timpul dictaturii comuniste, această sărbătoare a fost ştearsă deliberat din memoria colectivă. Manualele de istorie nu o menţionau și nu era amintită niciodată public de teamă ca românii să nu afle ceva despre rege și regalitate. Astăzi, 10 Mai este ziua Regalităţii şi este sărbătorită de familia regală şi de simpatizanţii ei, dar şi de cei care ştiu cât datorează România regilor pe care i-a avut.

Din 1866 şi până la momentul abdicării regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast.

După revenirea în ţară, Familia Regală a ales ziua de 10 Mai pentru organizarea petrecerii cunoscute sub numele de Garden Party în grădina Palatului Elisabeta din Bucureşti, marcând astfel această dată ca sărbătoare naţională şi ca zi de naştere a României moderne, se arată pe site-ul www.familiaregala.ro.

Când Carol I s-a apucat să construiască castelul Peleș la Sinaia, a fost întrebat de ce construiește o reședință Regală la doi pași de graniță, care era pe atunci la Predeal, Carol I a răspuns:

,,Nu știu pe ce hărți vă uitați voi, dar pe harta mea, care include toate teritoriile ocupate de români, Peleșul este în mijlocul țării”!

Cateva realizari ale regelui Carol I

Principe al Romaniei: 1866-1881

Rege al Romaniei: 1881-1914

– De la 4 milioane la 7 milioane de locuitori.

– De la stat vasal la independent.

– De la o țară agrară la țară cu cele mai performante rafinării din Europa.

– De la țară fără monedă, la țară cu monedă națională de aur.

– De la zero, la 3100 km de căi ferate.

– De la 100 km de drumuri, la 26500 km.

NIHIL SINE DEO!

Sursa- Iulian C. Tatulescu

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1