April 21, 2024
News Ticker

ITM Dâmbovița! 196 de angajatori verificați și amenzi de 57.000 lei!

Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, I.T.M. Dambovita a efectuat, în luna martie 2021, controale de fond, tematice și cu caracter preventiv, la toate categoriile de angajatori de pe raza județului.

Pe parcursul lunii trecute, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă și securitate și sănătate in muncă, au fost verificați 196 de angajatori, aplicându-se 163 de sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare 57.000 lei.

Cele mai multe deficiențe în domeniul relațiilor de muncă au fost constatate în domeniile comerț, construcții, silvicultură și transporturi.

În privința controalelor efectuate în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost descoperite neconformități ca lipsa semnalizării securității în muncă, nepurtarea echipamentelor de protecție, sau completarea defectuoasă ori nesemnarea fișelor de instruire individuală.

În plus, au fost identificate numeroase situații în care nu se efectua traiajul epidemiologic dispus prin legea 55/2020 (nu se măsura temperatura angajaților și nu se controla purtarea măștii). De altfel, respectarea măsurilor privind diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19 a făcut obiectul mai multor acțiuni de control efectuate de inspectorii ITM, în comun cu alte instituții ale statului, cum ar fi Inspectoratul Județean de Poliție, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița.

În domeniul SSM, angajatorii au raportat către ITM Dâmbovița 16 evenimente din care au făcut parte și accidente la locul de muncă. Acestea s-au soldat cu 9 persoane aflate în incapacitate temporară de muncă și 2 decese.

Totodată, în urma celor 60 de controale ce au vizat munca nedeclarată, au fost depistate 5 persoane lucrând fără forme legale de angajare. Munca nedeclarată a fost sancționată cu amenzi de 40 de mii de lei și a fost constatată la o societate comercială care desfășoară activități de pază și protecție și la o alta din domeniul construcțiilor.

Și pe parcursul lunii trecute, o activitate prioritară în cadrul instituției a fost soluționarea petițiilor și reclamațiilor adresate de salariații firmelor din județul Dâmbovița, care au sesizat nereguli în desfășurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna martie 2021, ITM Dâmbovița a înregistrat 31 de petiţii și reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Alte aproximativ 90 de persoane s-au adresat direct instituției, primind indicații verbale pentru soluționarea problemelor semnalate. Aspectele sesizate în petițiile primite au vizat în principal neîntocmirea formelor legale la angajare, neplata drepturilor salariale datorate, neacordarea sau neplata concediului de odihnă.

În această perioadă, se desfășoară acțiuni din programul cadru al Inspecției Muncii, cum ar fi verificarea agenților de muncă temporari, verificarea agenților de plasare a forței de muncă și verificarea societăților din silvicultură.

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1