April 14, 2024
News Ticker

Liderul CJD, Corneliu Ștefan! Turismul trebuie să fie o parte importantă în economia județului!

Se lucrează intens la reabilitarea monumentelor din Curtea Domnescă din Târgoviște!

Astăzi, alături de primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, și secretarul județului Dâmbovița, Dănuț Nicolae Popa-Stănescu, am discutat cu constructorul care se ocupă de conservarea, restaurarea și protejarea ruinelor Bisericii Paraclis, Turnului Chindiei, Bisericii „Sfânta Vineri” și Bisericii Domnești „Adormirea Maicii Domnului”.

Pot să vă spun că termenul de finalizare a lucrărilor este iulie 2022 și, având în vedere stadiul actual de execuție a lucrărilor, 53,86%, sunt convins că ne vom încadra în timp.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 19.800.000 de lei. Din această sumă, 19.200.000 reprezintă fonduri europene, iar contribuția Consiliului Județean este de peste 550.000 de lei.

Pe lângă restaurarea obiectivelor, o altă țintă importantă pe care ne-am asumat-o prin acest proiect este creșterea anuală a numărului de vizitatori cu aproape 9%. Pentru acest lucru avem nevoie de oameni dedicați muncii de promovare și de atragere a turiștilor. În acest sens, în proiect, a fost prevăzută și crearea a 3 locuri de muncă dedicate acestei activități.

Este o investiție importantă atât pentru județul Dâmbovița, cât și pentru municipiul Târgoviște. Turismul trebuie să fie o parte importantă în economia județului și pot să vă spun că poate contribui substanțial la veniturile mediului de afaceri din domeniu. În 2019, 124.000 de turiștii plătitori de bilete au vizitat Curtea Domnească, iar numărul total al celor care au vizitat obiectivele turistice de pe raza municipiului Târgoviște a fost de 216.000.

Ca stadiu de execuție pe fiecare obiectiv în parte, situația este următoarea:

La Turnul Chindiei, lucrările sunt realizate în proporție de 50%. S-a decopertat tencuiala din interior, acum se execută traseele pentru supraveghere video, urmând a fi executate și cele electrice.

La Biserica Paraclis se execută refacerea zidăriei pe partea exterioară după ce, în prealabil, au fost desfăcute zonele macerate și grav afectate de umezeală, urmând a se reface coronamentul de piatră. Aici, nivelul lucrărilor este de aproape 20%.

La Biserica Sfânta Vineri, până mâine, se termină de bătut șița, s-au curățat și desfăcut zonele de zidărie deteriorate. Se vor reface și consolida toate zonele cu integrare cromatică și vor fi tratate cu substanțe biocide. Lucrările sunt executate în proporție de 76%.

Lucrările la Biserica Domnească sunt realizate 60%. Se lucrează la ultimele prinderi de șorțuri la învelitoare, se tratează cu substanțe biocide zonele pe care s-a intervenit și se reface cromatica zonelor de zidărie. Ca etapă următoare, vă pot spune că se vor desface schelele și se vor reface trotuarele.

Corneliu Ștefan – Președinte Consiliul Județean Dâmbovița

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1