September 29, 2022
News Ticker

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița! Intâlnire online cu elevii Școlii Coresi Târgoviște!

Cămașa cu altiță – simbol și identitate românească

În contextul în care România a depus dosarul cămășii cu altiță – ia – ca element de identitate națională, este datoria noastră de a transmite tinerei generații cutume și tradiții legate de acest element de îmbrăcăminte.

Din in, cânepă sau bumbac, purtată în trecut doar în lumea satului, aceste element diafan a cucerit o lume întreagă. De la mari creatori de modă, la pictori celebri, la vedete de la Holywood sau în filme celebre, de-a lungul timpului ia românească și-a facut loc în garderoba omului contemporan.

Cusută de mână, cu migală, cu pricepere, dar cu mare bucurie, ia lua naștere pentru diferite ocazii: nuntă, cuscrie, înmormântare, toate sub asupiciile unei rugăciuni.

Pentru a promova acest element de patrimoniu imaterial, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița a susținut o întâlnire on-line, în parteneriat cu elevii Școlii Coresi din Târgoviște, care a adus în prim-plan simbolismul iei, al cromaticii ei și al decorului. În egală măsură a fost evidențiată funcţia sa comunicaţională, stadiul actual al iei, precum şi cadrulul general de protejare, conservare şi salvgardare.

Să nu uităm să purtăm ia românească ori de câte ori avem ocazia!

Sursa- Centrul Judetean de Cultura Dambovita

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1