April 21, 2024
News Ticker

Glorie Eternă Eroilor Neamului Românesc! Ostași dâmbovițeni, în luptă pentru Marea Unire!

Pentru cei ce vor sa stie mai mult(e) !

OSTAȘI DÂMBOVIȚENI ÎN LUPTA PENTRU MAREA UNIRE

Participante la campania din Primul Razboi Mondial(1916-1918), unitatile militare dambovitene (R.22I si R.62I) au luptat efectiv in Transilvania(R.22 I.), Dobrogea (R.62 I), in zona Campulung (R.22 si 62 I.),Marasti (R.22 I), Marasesti (R.62 I) si Oituz(R.22 I) R.22 I.avand 747 morti iar R.62 I. avand 921 morti, ofiteri,subofiteri si soldati.

In urma participarii la bataliile amintite, in special in cele de la Portile Moldovei si a faptelor de vitejie, un numar de ofiteri au fost decorati cu ordinul militar de razboi ,,Mihai Viteazul”clasa III-a astfel:

FOLESCU MIRCEA- mr.in R.22 I.-pentru vitejia si elanul cu care si-a condus batalionul,distingandu-se la atacul si la cucerirea pozitiei de la cota 789 de pe Dealul Cosna (Oituz) precum si in luptele de pe Dealul Porcului si Valea Susitei.

GHEORGHIU ALEXANDRU-lt.col, comandantul R.22 I.-pentru vitejia si elanul cu care a condus regimentul in puternicele lupte ce au avut loc pe Dealul Porcului, intre 12-20 august 1917, reusind sa se mentina pe pozitie.

GUICULESCU DUMITRU-lt.col.din R. 22 I- pentru vitejia si elanul cu care a atacat cota 789 de pe Dealul Cosna pe care a ocupat-o primul, precum si in luptele de la Valea Susitei din 4 septembrie 1917, reusind sa-l arunce pe inamic pe a doua linie a pozitiei.

IONESCU F MARCEL- cpt. din R.22 I.-pentru elanul si vitejia cu care a luptat la Marasti ocupand reduta 116 si inlaturand inamicul pana la Dealul Teiusului.

MIHALACHE I IOAN- cpt. din R.62 I.-pentru elanul si vitejia cu care a atacat din proprie initiativa trupele inamicului in noaptea de 3/4 octombrie 1916 la Plaiasul Mic si in zilele de 7-12 august 1917 la Rachitasul Mic (Marasesti), producand inamicului pierderi neobisnuit de mari.

OPRISAN CONSTANTIN- lt. din R..22 I.- pentru vitejia si elanul cu care a comandat compania in ziua de 31 iulie1917 la atacul de la cota 703 de pe Dealul Cosna pe care a ocupat-o, provocand inamicului mari pierderi si in ziua de 4 septembrie1917 in luptele de pe Valea Susitei cand a respins inamicul impingandu-l in a doua linie a pozitiei.

POPESCU N SCHEIANCU- slt. din R.III Dambovita nr.22 -pentru vitejia si elanul de care a dat dovada atunci cand a condus plutonul de la Marasti la data de 11 iulie 1917, fiind primul care s-a aruncat asupra redutei germane.Desi ranit, nu a parasit comanda decat dupa terminarea luptelor.

TURBETEANU NICOLAE-cpt. din R.22 I.-pentru vitejia si elanul de care a dat dovada in luptele de la Marasti unde, desi ranit, ocupand reduta nr. 116, a reusit sa patrunda in a doua linie intarita a inamicului, pana in transeele de la Dealul Teiusului si Dealul Babei.

REGIMENTUL III DAMBOVITA nr. 22-decorat la 16 ianuarie1917 de catre Majestatea Sa Regele la iesirea de sud-est a satului Dragusani judetul Putna- pentru vitejia si elanul fara seaman de care au dat dovada atat ofiterii cat si trupa i8n luptele duse la Dealul Magura,Tohanul-Vechiu,Chirali-Halina, in batalia de la Olt si in timpul crancenelor lupte duse la nord-vest de Campulung.

PRESEDINTELE ASOCIATIEI CULTUL EROILOR

FILIALA DAMBOVITA

Colonel(r)

Gheorghe SERBAN

Sursa- Marius Dumitru

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1