January 24, 2021
News Ticker

Finanțare prin AFM! ALDE a lansat cea de-a 2-a ediție a Programului Rabla Electrocasnice

Protejarea mediului înconjurător și a sănătății cetățenilor prin promovarea consumului eficient de resurse naturale și dezvoltarea unei economii circulare reprezintă, incontestabil, o prioritate.

Semnalele de alarmă pe care omenirea le primește, din ce în ce mai des și din ce în ce mai puternic, prin fenomenele meteorologice extreme – ca efect al schimbărilor climatice, obligă decidenții tuturor statelor lumii să caute soluții viabile pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră și a consumului de energie.

În acest context, Guvernul României dezvoltă programe, cu precădere, cu finanțare prin AFM, de la an la an mai complexe și mai eficiente.

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost lansat în premieră  în România anul trecut și a avut ca obiect finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, sub formă de voucher, în scopul stimulării înlocuirii echipamentelor electrice și electronice de uz casnic, uzate fizic și moral, energofage, cu unele moderne, performante din punct de vedere energetic. Programul Rabla pentru electrocasnice are caracter multianual și se aplică la nivel naţional, astfel că a fost lansată etapa a doua a programului, respectiv înscrierea beneficiarilor – persoane fizice.

Prin acest program s-a propus creșterea gradului de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, precum și stimularea achiziționării de electrocasnice eficiente energetic. Așadar, românii care doresc să își achiziționeze un frigider, o mașină de spălat, un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat vase sau un televizor, o pot face, începând de vineri, 24 mai 2019, prin intermediul aplicației informatice, accesând site-ul www.afm.ro .

Așa cum s-a promis încă de la lansarea primei ediții, anul acesta Programul a fost extins pentru două categorii de echipamente solicitate de români – mașini de spălat vase și televizoare. În plus, succesul foarte mare al ediției din 2018 a determinat dublarea bugetului Programului, iar anul acesta este de 40 milioane lei.

Finanțarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:

  1. 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
  2. 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
  3. 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
  4. 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;
  5. 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);
  6. 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++;
  7. 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++.
  8. 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;
  9. 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.

 

Deasemenea, pentru încurajarea consumului responsabil de apă, mașinile de spălat vase vor putea fi achiziționate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiționat, mașină de spălat rufe). Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menționată de solicitant.

Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online), iar predarea echipamentului vechi se va face în momentul livrării celui nou-achiziționat.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1