February 19, 2020
News Ticker

Active and Responsible Citizenship! Proiect Erasmus+ cu elevii Școlii Gimnaziale Ulmi

MOȘTENIREA CULTURALĂ ROMÂNESCA ÎN SPAȚIUL EUROPEAN

Mostenirea culturala a unui popor este tezaurul pe care acesta il transmite mai departe, prin intermediul noilor generatii. Mostenirea culturala a unui popor este influentata invariabil de civilizatiile cu care acest popor a intrat in contact din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Astfel, pe fondul influentelor interculturale preluate de la popoarele cu care a intrat in contact, mostenirea culturala romaneasca prezinta o mare varietate si diversitate caracteristica culturii spatiului european.

In cadrul proiectului Erasmus + ACTIVE AND RESPONSIBLE CITIZENSHIP,  elevii Scolii Gimnaziale Ulmi, la nivelul Cluburilor Cetatenilor Activi,  au desfasurat o serie de activitati pe tema mostenirii culturale. Dintre acestea, pot fi trecute in revista urmatoarele:

  • Personalitati celebre ale neamului romanesc: Mihai Eminescu si Constantin Brancusi
  • Sarbatorile pascale –traditii si obiceiuri romanesti
  • Atelier de pictura a icoanelor pe sticla
  • Atelier de incondeiat oua
  • Atelier de olarit
  • Costumul romanesc traditional-vazut prin ochi de copii
  • Dansuri populare mostenite din mosi-stramosi
  • Plantez o floare pentru maine, plantez un copac pentru generatia viitoare

 

Personalitati celebre ale neamului romanesc: Mihai Eminescu si Constantin Brancusi

Mihai Eminescu, poetul national al tuturor romanilor, prin universalitatea creatiei sale,  a avut nobila misiune de a-si  reprezenta poporul  în fața lumii întregi. Pentru a cinsti memoria poetului national Mihai Eminescu, elevii clasei I au realizat brosuri care ilustreaza aspecte din viata acestuia

Cel mai mare sculptor al vremurilor noastre, Constantin Brancusi, roman si european in egala masura, prin opera sa vesnic nemuritore, face ca mostenirea culturala romaneasca sa devina una europeana. Elevii clasei a VI-a au realizat brosuri cu aspecte legate de viata si opera sa, iar elevii claselor I-IV au admirat  cele mai cunoscute opere ale sale din Romania: Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Poarta Sarutului, aflate la Targu Jiu.

Sarbatorile pascale –traditii si obiceiuri romanesti

Cu ocazia vizitei la Manastirea Nucet, elevii claselor V-VIII au aflat mai multe despre traditiile si obiceiurile romanesti din perioada Pastelui, despre spiritualitatea ortodoxa si semnificatia religioasa a sarbatorilor pascale.

Atelier de pictura a icoanelor pe sticla

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Icoana pe sticlă, mai precis icoana pictată pe dosul sticlei, este o categorie a artei populare. Arta iconarilor pe sticlă se caracteriza printr-un desen naiv, dar foarte sugestiv, și printr-o compoziție simplă și clară, fără proporții anatomice și de perspectivă, dar echilibrată cromatic. Elevii claselor I-IV  in cadrul atelierelor tematice au încercat să realizeze câteva icoane pe sticlă in apropierea Sfintelor Sărbători de Paște, bucuria, lumina si sufletul curat fiind cheia reusitei muncii lor!

Atelier de incondeiat  oua

În tradiția românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerarii și al purificarii, ce protejează animalele din gospodărie. În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea oualelor, fiecare din ele având un anume simbol și anume: roșul -semnifică viața, albul-simbol al purității, albastrul-culoarea apei și a cerului, galben-soarele și aurul, negrul reprezintă fertilitatea. În pragul Sărbătorii Pascale preșcolarii si elevii au încondeiat ouă din polistiren și ouă realizate din pasta modelatoare.

Atelier de olarit

Am ales sa invatam olaritul la el acasa, in orasul Horezu, vatra de cultura si civilizatie, care se inscrie ca unul dintre cele mai importante centre de olarit din tara noastra. Cu ajutorul unui mester artizan, am incercat si noi sa realizam câte un obiect si chiar am reusit! Meșteșugul e o artă!

Costumul romanesc traditional-vazut prin ochi de copii

Costumul popular reprezintă portul tradițional sau îmbrăcămintea specifică unei regiuni sau țări. Portul popular se diferențiază în funcție de anotimp, ocazii festive, vârsta și sex, adaptandu-se ocupațiilor fiecărei zone. Preșcolarii au redat prin intermediul picturii pe o suprafață neconvenționala (pastă modelatoare) costumul popular românesc purtat de femei.

Dansuri populare mostenite din mosi stramosi

Zilele comunei Ulmi ne-au oferit prilejul de a prezenta cateva dansuri traditionale care sa ne aminteasca de obiceiurile stravechi. Elevii au fost mandri ca duc mai departe traditia portului si a dansului popular din Muntenia, prin: Brasoveanca, Ciobanasul, Floricica, Braul, Breaza, Sarba si Hora Mare.

Plantez o floare pentru maine, plantez un copac pentru generatia viitoare

Pornind de la premisa ca mediul in care traim trebuie protejat, incepand din curtea scolii si a casei, catre lume, elevii nostri au plantat flori si copaci in spatiul verde din apropierea scolii.

Considerand ca mostenirea culturala a unui popor reprezinta o punte intre generatii si alte civilizatii, prin activitatile desfasurate, elevii nostri au reusit sa transmita mai departe traditiile si obiceiurile romanesti, devenind modele pentru fratii, surorile si colegii lor mai mici, dar si un exemplu de cetateni activi si responsabili, in context european. Prin actiunile de voluntariat intreprinse in Cluburile Cetatenilor Activi, elevii au dovedit interes, spirit practic si  responsabilitate pentru mostenirea culturala, cunoasterea si transmiterea acesteia catre generatiile viitoare.

Murătureanu Claudia, Sîrbu Daniela

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.