March 29, 2024
News Ticker

ALDE vrea eliminarea criteriului prețul cel mai mic la stabilirea câștigătorului unor licitații

ALDE vrea să vină în sprijinul autorităților locale, neputincioase în efortul de derulare a proiectelor din cauza unor blocaje sau întârzieri generate de proceduri birocratice, și propune eliminarea criteriului prețul cel mai mic la stabilirea câștigătorului unor licitații.

“Legea Achizițiilor Publice nu trebuie să mai fie un factor “frână” în derularea proiectelor. ALDE va pune pe agenda de priorități a Guvernului Dancilă simplificarea mai multor legi care vizează cadrul fiscal și administrativ, în primul rând, Legea Achizițiilor Publice. Multe proiecte publice sunt nefinalizate, blocate în diferite stadii, inclusiv în Târgoviște și Dâmbovițaj, datorită procedurilor greoaie și a caruselului contestațiilor la licitațiile publice. ALDE consideră că legile de acest gen trebuie să ofere un cadru solid pentru combaterea corupției, dar, în primul rând, ele trebuie să susțină valorificarea oportună a banilor publici în proiecte de investiții care să accelereze dezvoltarea societății, indiferent că e vorba de infrastructură, transport, energie, apărare, mediu sau orice alte proiecte cu destinație publică.

Autoritățile locale sunt, pur și simplu, sufocate de întârzieri și blocaje, de termenele lungi din instanță pentru soluționarea contestațiilor. Procedurile legate de stadiile de prefezabilitate sau fezabilitate, proiectare și exproprieri, trebuie simplificate cât mai repede.

De asemenea, este necesară eliminarea criterului prețul cel mai mic la stabilirea câștigătorului unei licitații. este nevoie de un nou criteriu de evaluare a celei mai avantajoase oferte, și anume, criteriul rentabilității, prin care să se țină cont de preț sau de cost în raport cu ciclul de viață al produsului, serviciului sau lucrării care face obiectul achiziției publice “, a declarat Ionel Petre – Președintele ALDE Dâmbovița.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1