December 6, 2020
News Ticker

CSS Târgoviște! Careul de Ași de la Judo! Valoroșii maestrului Romel Mușa

S-au propus 10 întrebări, iar profesorul Romel Muşa a ales 4 dintre talentele pe care le pregăteşte în cadrul secţiei de judo de la Clubul Sportiv Şcolar Târgovişte. Erika Moise, Alexandru Moga, Costin Popescu şi Andrei Radu au oferit răspunsuri dintre cele mai diverse. Am descoperit nu doar sportivi talentaţi şi ambiţioşi, dar şi tineri care vorbesc cu inteligenţă, maturitate şi spontaneitate pentru vârsta fragedă din buletin. Cu toţii se exprimă într-o notă de respect la adresa celui care îi îndrumă în viaţa sportivă, Romel Muşa, un nume ce se impune în lumea judoului. Un sport fascinant, care merită mai mult interes.

 

Ce transformări pozitive a adus judoul în viața ta?

Erika: Sunt mai multe transformări pe care le-am observat în viaţa mea, de când judoul e o parte din mine. Am prins încredere în mine şi în forţele proprii, am devenit mai comunicativă, responsabilă şi competitivă.

Alexandru: Judoul mi-a adus în viaţă disciplină, sănătate, gândire rapidă, colegialitate şi spirit de echipă.

Costin: Nu am cuvinte să spun cât de mult m-a influenţat judoul într-un mod pozitiv! M-a dezvoltat armonios, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, m-a temperat, deoarece eram o fire foarte vulcanică.

Andrei: În primul rând, fiind cel mai mic dintre fraţi, am fost răsfăţat şi am suferit de un deficit de disciplină. Când am venit la judo, acum trei ani, am învăţat ce înseamnă respectul faţă de antrenor, de colegi, de dojo, de tatami. Cu ajutorul antrenorului meu, Romel Muşa, am ajuns să fiu mult mai disciplinat.

 

Ce ai simțit la primul concurs și după prima victorie?

Erika: Primul meu concurs a fost la vârsta de 8 ani, îmi aduc şi acum aminte câte emoţii aveam, nu mi le puteam stăpâni. Atunci am câştigat prima mea medalie de bronz şi, după acea victorie, am simţit cum pot obţine orice, doar dacă îmi doresc şi muncesc suficient.

Alexandru: La prima competiţie am simţit emoţii şi oarecum teamă, dar după prima victorie a urmat o bucurie imensă.

Costin: Eram debusolat, prima mea victorie pe tatami am obţinut-o în 4 secunde. Nu eram familiarizat cu regulamentul, aşa că nu mi-am dat seama de victorie. Abia după aceea am fost lovit de un val de fericire.

Andrei: La primul concurs, acum 3 ani, eram visător. Câteva seri înaintea Festivalului Românesc de Judo nu am putut să dorm de emoţii. Când am intrat la încălzire, în ziua concursului, am simţit adrenalină, de parcă urma să sar cu paraşuta. După prima victorie, m-am simţit pe drumul cel bun şi mi-am spus: „Asta vreau să fac!”.

 

Care a fost prima impresie pe care ți-a lăsat-o antrenorul Romel Mușa?

Erika: Când am intrat prima dată în sala de judo, antrenorul meu mi s-a părut  serios şi un om strict. Dar mi-am dat seama mai târziu că domnul profesor este o persoană pe care te poţi baza şi cu care poţi glumi.

Alexandru: A fost de bun comunicator, cu dragoste pentru sport şi o mare dorinţă de a ne educa şi antrena.

Costin: Era un om mai sobru, până am ajuns să îl cunosc, după aceea am devenit foarte familiarizat cu dumnealui şi pot spune că avem o relaţie strânsă.

Andrei: Am simţit din prima autoritatea pe care o are asupra colegilor din sală. L-am respectat şi o să-l respect toată viaţa, pentru că mi-a oferit a doua şansă. Cum spuneam mai sus, nu prea ştiam despre disciplină şi, în prima lună, l-am supărat tare pe antrenorul secund de atunci. Însă domnul profesor Mușa m-a păstrat în sală, pot spune că am fost un pariu al dânsului.

 

Indică un procedeu preferat și spune ce are special?

Erika: Nu pot să aleg doar un singur procedeu preferat, deoarece sunt multe care îmi plac, dar pot spune că un procedeu pe care îl frecventez este Morote de jos. Pentru mine nu are nimic special, doar că l-am exersat de mică, e ca şi cum mi-a intrat în reflex.

Alexandru: Procedeul meu preferat este Sode. Este un procedeu special, deoarece combină forţa şi viteza, făcând să arate spectaculos.

Costin: Ura-Nage este procedeul meu preferat. Este un procedeu care ridică sala în picioare şi atrage privirile tuturor .

Andrei: Procedeul meu preferat este Morote Seoi Nage. Este procedeul care mi-a adus ultimele trei medalii. Unul simplu, de centură galbenă, însă în judo este complicat să fii simplu. Procedeul îmbină reacţia, viteza şi forţa, mă ajută să folosesc greutatea oponentului în favoarea mea.

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1