October 20, 2018
News Ticker

Ariane-5 , pentru prima oară în spațiu cu sateliții Galileo


Odată cu lansarea cu succes a patru noi sateliți, constelația Galileo a ajuns la un număr de 18 sateliți funcționali în orbită geostaționară, din minimul de 24 necesari pentru o acoperire la nivel mondial. Este pentru prima dată când a fost folosită racheta europeană de transport Ariane-5. Noii sateliți vor accelera astfel punerea în practică a unui sistem european de navigație globală prin satelit.

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea energiei, a declarat: “Cea mai recentă lansare Galileo arată că Europa se află în avangarda dezvoltării tehnologiilor spațiale și beneficiază de un acces autonom către spațiu. Galileo va aduce beneficii concrete oamenilor, companiilor și autorităților publice. Grație serviciilor sale precise de navigație prin satelit, aceasta va sprijini o gamă largă de alte servicii în domenii precum transport, agricultură, sănătate, rețele de electricitate, tranzacții financiare, operațiuni de salvare și multe altele.

Ca parte importantă a strategiei spațiale a Comisiei Europene, sistemul Galileo va spori precizia serviciilor de poziționare geografică și a celor de sincronizare a informațiilor la nivel mondial, în momentul în care va deveni operațional. Prin serviciile oferite inițial, disponibile în curând, Galileo va contribui la sprijinirea operațiunilor de căutare și salvare, a serviciilor de urgență și a forțelor de poliție. Totodată, el va da acces liber la date prin satelit cu privire la poziționarea, viteza și sincronizarea utilizatorilor săi.

Se estimează că Galileo va deveni complet operațional începând cu 2020. În acest interval, el va contribui la îmbunătățirea navigației rutiere și a semnalelor pentru telefoanele mobile, va sprijini creșterea siguranței transportului feroviar și rutier și va acționa drept catalizator pentru crearea de locuri de muncă în industria de înaltă tehnologie și în sectorul de cercetare – dezvoltare din Europa.

sursa: Europe Direct Targoviste

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.