October 22, 2018
News Ticker

In Memoriam, Părintele Gheorghe Calciu! 10 ani de la trecerea la Domnul


Asociaţia LITERATA organizează luni, 21 noiembrie 2016, începând cu ora 16.30, la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” (Târgovişte, Str. Stelea, nr. 2), un eveniment prilejuit de împlinirea a 10 ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Gheorghe Calciu.

Invitatul special al serii este Părintele Gheorghe Drăghici care va rememora amintiri trăite ca elev al Părintelui Calciu în perioada când acesta era profesor la Seminarul Teologic Bucureşti.

Evenimentul va beneficia şi de un moment artistic oferit de formaţia „Basarabii”, formaţie coordonată de dl. Alexandru Udrea.

Partea finală a conferinţei va fi alocată proiecţiei documentarului despre viaţa Părintelui Calciu – „7 Cuvinte”, povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii. Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe limită: reeducarea de la Piteşti,  cavoul morţii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti, „7 Cuvinte către tineri”, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America.  Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebuneşti” de jertfă şi înălţări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul.

Intrarea la conferinţă este liberă, în limita locurilor disponibile.

20161115_9_1

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.