
Astăzi, 15 aprilie 2024, senatorul Alternativa Dreaptă, domnul Adrian Costea a depus în Parlamentul României o interpelare către Ministerul Sănătății și către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,
Stimată doamnă Ministru Simona- Bucura Oprescu,
Această ordonanță de urgență emisă de Guvern arată măsura în care Executivul cunoaște, se preocupă și acționează conform realității din teren, respectiv situația persoanelor cu handicap.
Conform protestelor masive venite din societate, de care nu ați ținut cont nici în momentul elaborării și nu țineți cont nici la acest moment, acest act normativ afectează salarizarea asistenților personali, esențiali în procesul de îngrijire a celor vulnerabili.
Asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav, în virtutea Legii-cadru nr. 153/2017, Anexa II, sunt angajați contractuali și salarizați conform unor criterii specifice, cu un salariu stabilit în Tabelul 3.2 din această anexă. Acești profesioniști desfășoară o muncă esențială, oferind asistență și îngrijire persoanelor cu handicap grav, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora și la integrarea lor socială. Cu toate acestea, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19 din 2024 a exclus asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav de la beneficiile majorărilor salariale acordate altor categorii de personal din sectorul bugetar cu aceeași activitate și vechime în muncă și funcție similară. Această excludere reprezintă o gravă discriminare și contravine principiului nediscriminării consfințit în legislația românească. Mai mult decât atât, anterior adoptării Ordonanței de Urgență nr. 19 din 2024, asistenții personali au fost supuși unor măsuri legislative care au diminuat salariile acestora în mod incorect și neconstituțional. De exemplu, prin OUG-ul 130/2021 dar și altele ulterioare, s-a desființat sau redus la zero gradația acestor asistenți personali, contrar prevederilor constituționale privind dreptul la muncă și dreptul la salariu. Aceste măsuri legislative prevăzute de OUG 19/2024 au fost adoptate în avertismentelor Consiliului Social Economic și ale Consiliului Legislativ care recomandau includerea asistenților personali al persoanelor cu handicap grav în beneficiile acordate altor categorii de personal din asistența social.
De-a lungul timpului, reprezentanții asociațiilor persoanelor vulnerabile, foarte bine pregătiți professional și cu o bună cunoaștere a legislației, au înaintat Guvernului mai multe memorii pentru o legislație favorabilă persoanelor cu handicap, acestea fiind ignorate.
Aceștia v-au semnalat neaplicarea articolului 11 al legii Legii 448/2006 (reactualizată în 2023) privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Este solicitată ministerelor de resort o metodologie de punere în aplicare a angajamentului privind acordarea de tichete gratuite necesare procesului de terapie, recuperare și reabilitate.
Printr-un memoriu transmis la începutul acestui an cabinetului Primului Ministru, domnul Păduraru Mihăiță Victoraș a propus o serie de modificări legislative pentru îmbunătățirea condițiilor pentru persoanele cu dizabilități din România. Acest document propune o legislație modernă pentru acest domeniu sensibil (900 000 de persoane cu handicap) cu trei principii de bază: asistență medicală, reintegrare socială și inserția pe piața muncii.
Adresez ministerelor interpelate următoarele întrebări:
1. Date fiind propunerile foarte bune care vin din societatea civilă, respectiv de la asociațiile reprezentanților persoanelor cu dizabilități, care sunt motivele pentru care Guvernul emite o ordonanță care generează discriminare și proteste? Țineți cont de propunerile venite din teritoriu?
2. Care este poziția celor două ministere privind asistenții personali? Care este strategia pe termen lung privind salarizarea acestei categorii? Veți ține cont de protestele și nemulțumirile privind OUG 19/2024, astfel încât ordonanța să aibă o formă tolerabilă?
3. Când se preconizează publicarea unui ordin comun al Ministerelor Sănătății, respectiv Ministerul Muncii și Solidarității Sociale care să conțină o metodologie de punere în aplicare a tichetelor acordate pentru terapia persoanelor cu handicap, conform legii 448/2006?
Facebook Comments Box
Leave a Reply