June 14, 2024
News Ticker

PSD Dâmbovița! Pensiile vor crește la începutul anului!


În mod cert, pensiile vor crește la începutul anului cu rata inflației, așa cum prevede legislația în vigoare. În plus, noua lege a pensiilor va mai aduce majorări de pensii pentru cei care au fost dezavantajați de diversele inechități ale sistemului, astfel încât să se realizeze principiul „pensii egale pentru muncă și contribuții egale”.

Premierul Marcel Ciolacu a indicat valoarea rotunjită de 13,5% a majorării punctului de pensie, de la 1 ianuarie. Valoarea exactă, conform inflației anuale calculate de INS pentru anul 2022, va fi 13,8%. Pentru stabilirea nivelului de indexare se ia în considerare ultima valoare definitivă cunoscută a inflației cunoscută la data adoptării actului normativ. Astfel, ultima valoare comunicată oficial de INS este cea din 2022, respectiv 13,8%.

Indexarea va intra cu siguranță în vigoare la 1 ianuarie 2024. Noile pensii recalculate vor fi acordate după ce se încheie procesul de recalculare pentru toți pensionarii. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla ulterior indexării.

Prin urmare, mulți pensionari vor primi două majorări în cursul anului 2024, respectiv indexarea de la 1 ianuarie 2024 și ulterior majorarea rezultată în urma recalculării.

 

Pe de altă parte, niciun salariu minim nu va scădea în urma aplicării măsurilor fiscal-bugetare. Guvernul parcurge ultimele proceduri legale pentru a adopta creșterea salariul minim din construcții și agricultură, astfel încât valoarea netă a acestuia să nu scadă în urma aplicării Legii privind măsurile fiscal bugetare, prin care au fost eliminate unele facilități care creau inechități față de ceilalți salariați.

Pentru a compensa eliminarea scutirii de la plata CASS din salariile din construcții și agricultură, premierul Marcel Ciolacu și-a luat angajamentul majorării salariului minim din aceste două sectoare, în așa fel încât niciun salariat încadrat cu salariul minim să nu piardă niciun leu din veniturile nete.

Ordonanța de urgență pentru majorarea salariului minim din cele două sectoare va fi adoptată, astfel încât valoarea netă a salariilor să nu scadă nici măcar o singură zi.

sursa – PSD Dâmbovița

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1