Am prezidat ședința Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia au fost discutate două puncte importante aflate pe ordinea de zi, respectiv:
1. Organizarea cursurilor de pregătire/ reconversie profesională de către AJOFM Dâmbovița în anul 2023. Repere privind Planul de formare profesională.
2. Situație privind persoanele aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din județul Dâmbovița.
În ce privește organizarea cursurilor de formare profesională, din informațiile prezentate de către conducerea AJOFM Dâmbovița, Compartimentul de Formare Profesională din cadrul acestei instituții este autorizat ca furnizor de servicii de formare profesională. Pentru anul 2023 s-a propus organizarea a 56 de cursuri pentru 32 de ocupații/ meserii.
Grupurile țintă din cadrul Planului Județean de formare profesională sunt:
șomeri cu vârsta sub 30 de ani: 269 de persoane;
șomeri cu vârsta peste 45 de ani: 151 de persoane;
șomeri cu handicap: 1 persoană;
șomeri cetățeni români de etnie romă: 84;
șomeri din mediul rural: 332 de persoane;
șomeri de lungă durată: 101 persoane.
Numărul total de persoane ce vor fi cuprinse în programele de formare profesională în anul 2023 este 814.
Numărul de persoane propus pentru încadrare în muncă în urma absolvirii cursurilor de formare profesională pentru anul 2023 este 300.
În acest context, domnul Valentin Calcan, Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, a subliniat că problema stringentă a societății noastre este lipsa forței de muncă, fiind necesar învățământul dual ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, care pune accentul pe pregătirea practică a absolvenților și care incurajează profesionalismul și ocuparea în domenii căutate pe piața forței de muncă. Pentru realizarea acestui deziderat s-a menționat necesitatea schimbării mentalităților, creșterea nivelului de finanțare a învățământului, creșterea numărului de locuri pentru invățământul dual – profesional și tehnic și încurajarea ocupării, a salarizării, în acord cu pregatirea profesională.
În ce privește cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi, respectiv, persoanele aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din județul Dâmbovița, reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială au evidențiat plățile efectuate pentru beneficii de asistență socială, în temeiul actelor normative în vigoare, pentru a veni în sprijinul persoanelor marginalizate, după cum urmează:
pentru venitul minim garantat au fost efectuate plăți pentru 3.460 de beneficiari, în suma totală de 13.663.132 lei;
în ce privește alocația pentru susținerea familiei au fost efectuate plăți pentru 3.409 beneficiari, în sumă totală de 6.744.913 lei;
pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap au fost efectuate plăți pentru 9.477 de beneficiari, în sumă totală de 120.057.254 lei;
în ce privește stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, au fost efectuate plăți în cuantum de: 1.791.073 pentru 2.672 de beneficiari – gaze naturale și energie electrică și 22.370.216 lei pentru 19.934 de beneficiari de combustibil solid/petrolier.
La punctul ”Diverse”, președintele CNS Cartel Alfa Filiala Dâmbovița a subliniat necesitatea reglementării unor aspecte ce țin de soluționarea problemelor legate de salarizare la nivelul Institutului Național de Statistică și al direcțiilor teritoriale de statistică, opinând că, pentru complexitatea muncii, personalul contractual și funcționarii publici ar trebui să beneficieze de o majorare a salariului de bază cu 15%.
Facebook Comments Box
Leave a Reply