February 8, 2023
News Ticker

ALDE! Fondurile europene, cea mai bună sursă de finanțare pentru România!

Gabriel CRÎNGENEANU, vicepreședinte ALDE: “Miliardele de euro din PNRR – acest Făt-Frumos ținut în temnița birocrației procedurilor de absorbție și implementare și a lipsei de specialiști
Deși cu un grad de absorbție sub media europeană, este clar că fondurile europene au fost și sunt cea mai bună sursă de finanțare din ultimii ani pentru România.
Pare simplu prin ochii guvernanților, mai ales când rostesc cu atâta grație în fiecare ieșire publică despre zecile de miliarde care vin în România prin PNRR și programele operaționale clasice în următoarea perioadă.
Întrebările ce ar trebui să fie pe buzele tuturor înainte de a pica in mireasma acestor sume sunt CUM? și CU CINE?
Într-adevăr, resursele financiare care sunt puse la dispoziţia României în acest moment sunt imense, putem spune chiar că trăim o oportunitate istorică. Dar cum putem gândi astăzi că ele vor fi resimțite de țara noastră efectiv, atunci când vorbim despre o rată de absorbţie a tuturor fondurilor europene anul trecut de sub 1 mld. euro la nivelul întregii ţări?!
PNRR este la ora actuală subiectul fierbinte care ar trebui să concentreze toate eforturile executivului, gândind la imensa oportunitate pentru schimbări majore în plan social, economic, politic și legislativ.
Dar cum viața ne-a învățat, teoria-i frumoasă, punerea în practică ne omoară. Asta și pentru că PNRR este un mecanism de finanțare diferit față de cele cu care eram obișnuiti până acum. PNRR este un program complex, în care liniile majore de acțiune – investiții și reforme – nu pot funcționa una fără cealaltă, ceea ce impune o implementare coerentă, eficientă și responsabilă pe fiecare domeniu, un blocaj pe unul dintre piloni ducând la blocarea întregului program. Mecanismul PNRR se poate numi simplu – capacitate, competență și responsabilitate. Ai stabilit jaloanele, le atingi, vin banii. Dacă nu, e doar discurs politic!
Negociatorii PNRR au asumat ca dată de îndeplinire a celor 507 jaloane şi ţinte asociate investiţiilor-cheie ce țin de acest program fabulos – PNRR, data de 31 august 2026, trei ani și jumătate.
Trei ani și jumătate!? Iar noi încă nu am reușit să corelăm în totalitate prevederile privind ”fondurile europene din cadrul Mecanismului de Redresare și Rezilienţă, situație care, în prezent, generează întârzieri în implementarea acestuia, cu impact asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României”, așa cum recunosc însuși guvernanții noștri în documentele justificative folosite pentru OUG-ul care prevede creșterea nivelului salarial pentru personalul implicat în proiecte finanțate prin PNRR?
https://www.mmuncii.ro/…/NF_OUG_salarizare_PNRR…
Realizarea efectivă a investițiilor aferente celor şase piloni principali din PNRR depinde, fără discuție, de debirocratizarea mecanismelor de absorbție și implementare, dar și de volumul și calitatea resurselor umane implicate, iar astăzi experiența exercițiului financiar în execuție nu ne oferă motive de încurajare în acest sens.
Ce ar trebui să înțelegem din motivația executivului este faptul că actualul sistem de salarizare, dacă nu va fi modificat, va împiedica implementarea PNRR (”imposibilitatea retenției personalului înalt calificat va conduce la o instabilitate a aparatului tehnic la nivelul coordonatorilor de reforme și investiții, ceea ce va genera în mod inevitabil întârzieri în atingerea jaloanelor în termenele asumate, întârzieri care la rândul lor ar face imposibilă respectarea calendarului privind depunerea cererilor de plată către Comisia Europeană”).
Oare este suficient? Oare ceea ce nu s-a reușit în exercițiile financiare anterioare se poate rezolva printr-o măsură legislativă de majorare a veniturilor anumitor categorii de personal bugetar?
Oare nu ar trebui să acționăm prin măsuri concrete pentru consolidarea sistemului cu ajutorul unor mecanisme axate pe competență și meritocrație și totul coroborat cu specializarea personalului implicat?
Cu siguranță, DA!
Gândirea guvernanților noștri va trebui să depășească nivelul simplist, fiind necesară o abordare macro, aplicată, coerentă, marea provocare fiind simplificarea procedurilor de absorbție și de implementare a proiectelor finanțate din bani europeni și abia apoi să îndrăznim să umplem spațiul public cu “miliardele pentru România”.”

sursa – ALDE

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1