December 2, 2023
News Ticker

Premierul Nicolae Ciucă! Avem cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani!

Premierul Nicolae Ciucă pare să nu țină cont de nemulțumirea liderului PNL, Florin Cîțu, și spune că proiectul de buget are cel mai mare nivel de investiții din ultimii 32 de ani.

Nu vom crește taxe și impozite nu vom pune presiune pe mediul de afaceri, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern în care urmează să se adopte bugetul pe anul 2022. Premierul a spus că bugetul include cea mai mare alocare pentru investitii din ultimii 32 de ani: 88,8 miliarde de lei, dublul sunei investițiilor realizate în România în 2019 și a prezentat câteva exemple de investiții prioritare în autostrăzi și drumuri.

“Avem pe masa ședinței de Guvern bugetul ce include cea mai mare alocare pentru investiții din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde de lei și reprezintă dublul sunei investitiilor realizate în România în anul 2019.”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a anunțat câteva dintre investițiile care vor primi finanțare în cursul anului viitor:

 • – austostrada Sibiu-Pitești
 • – austostrada Lugoj-Deva
 • – austostrada Nădășelu-Suplacu de Barcău-Borș, inclusiv centura Oradea
 • – austostrada A3
 • – austostrada Câmpia Turzii – Ogra-Târgu Mureș
 • – austostrada de Centură Sud a Muncipiului București, inclusiv intervențiile părivind centura existentă
 • – austostrada de Centură Nord a Municipiului București
 • – drumul expres Craiova-Pitești
 • – drumul expres Brăila-Galați
 • – postul suspendat peste Dunăre în zona Brăila
 • – austostrada Ploiești-Buzău

Nemulțumirile lui Florin Cîțu

Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din buget să se ducă către investiții. Nu e doar o ambiție a PNL. Este singurul mod prin care poți să susții acel pachet social. Fără resursele pentru investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre”, a declarat luni președintele PNL, Florin Cîțu.

Nu este un moft cererea de 7%. A fost negociat pentru a susține creșterea de pensii și salarii. Am spus că este nevoie de aproximativ 3 miliarde în plus pentru a ajunge la această cifră de 7% din PIB, dar mi s-a spus că bugetul este închis. Aşa cum a fost respectat pachetul social din programul de guvernare, aşa cerem să fie respectat şi pachetul de investiţii”, a adaugat președintele PNL, potrivit Digi24.

Florin Cîțu afirmă că va fi discutată situația bugetului în interiorul PNL.

Coaliția cu PSD a fost un compromis. Acum nu cred că se mai poate face ceva la acest buget, trebuie să discutăm în PNL. Vom vedea dacă și acesta va fi un compromis ca să mergem mai departe”, a explicat liderul liberalilor.

Întrebat dacă bugetul poate fi aprobat până la finalul anului, Cîțu a răspuns: „Până la urmă este și varianta în care premierul își asumă acest buget și vom vedea după aceea. Poate face și asumarea răspunderii – înțeleg că e o decizie CCR care spune că nu se poate”.

Florin Cîțu a mai spus că există o discuţie în coaliţie să nu fie depuse amendamente la proiectul de buget.

Pentru a avea un buget cât mai rapid este bine să nu avem aceste amendamente”, a mai explicat Cîțu.

Sursa – 7Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1