February 23, 2024
News Ticker

Salarii cu 200 lei mai mici! Polițiștii, lăsați de MAI și fără bani, și fără uniforme!

Salariile polițiștilor vor fi mai mici cu 200 de lei, după ce Ministerul Afacerilor Interne a decis să le taie norma de haine. Cu toate acestea, cel puțin vreo doi ani de acum înainte, nici haine noi nu vor avea la dispoziție, având în vedere că designul noilor uniforme nu a fost încă stabilit.

Ministerul Afacerilor Interne a susținut că se gândește la binele polițiștilor și a decis să le schimbe modelul uniformelor, considerând acest lucru ca pe o problemă urgentă, și nu faptul că polițiștii sunt singurii bugetari cărora nu li s-a aplicat Legea salarizării din 2017.

După o amânare de peste un an, reprezentanții ministerului au reușit să legifereze noile uniforme, legiferând, totodată, și tăierea normei de haine. Problema este însă că, până la acest moment, nu s-au decis nici măcar asupra designului uniformelor, fără a intra în discuție licitațiile sau o altă procedură avansată. Ceea ce înseamnă că, cel puțin doi ani de acum încolo, polițiștii vor fi și dezbrăcați, și cu banii luați.

În momentul de față polițiștii primesc o normă lunară financiară pentru echipare. Asta a fost o prosteală de-a lui Gabriel Oprea, ca să spună că a crescut salariul, pentru că, dacă întrebați un polițist cât are salariul, el o să includă și cei 200 de lei pentru haine. Deci acum se vor scoate cei 200 de lei din salariu și nu mai primește nimic în schimb. De ce? Pentru că asta este stupizenia celor din MAI, vor să sisteze acordarea normei financiare pentru echipament, că schimbă uniforma, ceea ce este corect, dar nu-i dă nici uniforma”, a declarat pentru Național.ro Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ministerul Afacerilor Interne a decis ca plata în bani a normei de echipament să se facă doar până în luna martie 2022, apoi polițiștii putând să beneficieze doar de uniformă achiziționată de la depozitele unităților de poliție, susține Sindicatul Europol.

Este ridicolă situația, ținând cont de faptul că până acum aceste depozite erau mai mult goale sau fie nu aveau uniformă pe mărimea solicitată de polițiști. Nu de puține ori colegii noștri au fost puși în situația în care au solicitat un element de echipament în luna ianuarie și l-au primit abia în luna decembrie, în toată această perioadă fiind nevoiți să achiziționeze articole din componența uniformei din alte părți. Sau au fost destul de multe cazuri în care au solicitat un element de echipament mărimea M, care după croială era mărimea XL. Nu vrem să anticipăm, dar ne îndoim de  faptul că în luna aprilie 2022 când se va sista plata pentru norma de echipament, depozitele structurilor MAI vor fi burdușite cu uniforme pentru tot personalul din subordine, unde se vor regăsi toate mărimile necesare fiecărui polițist”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Sindicatului Europol.

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol a mers la sediul MAI, după prezentarea oficială a noilor uniforme, și a constatat cu stupoare că nu s-a decis încă nici măcar designul uniformelor.

Uniforma prezentată era o combinație între uniforma spaniolilor și cea a belgienilor. Apoi reprezentanții MAI s-au plâns că nu i-a sunat nimeni de la patronate să le spună ce disponibilitate au, când le pot croi. Deci ei așteaptă să-i sune producătorii și să-i întrebe dacă nu cumva vor uniforme. Și spuneau că ei nu știu toate firmele și că trebuie să vină din partea lor intenția. Este clar că vor mai sta mult și bine până vor fi produse uniformele. Iar în actul normativ spune că acestea vor fi distribuite la momentul în care vor fi gata echipamentele complete. Adică vorbim de la șosete, până la mănuși de iarnă, că sunt peste 20 de elemente în acest echipament, cu ținuta de iarnă, ținuta de vară, ținuta de primăvară. Iar până nu vor fi gata toate echipamentele, integral, nu se vor mai acorda banii de haine”, a declarat pentru Național.ro Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sursa – 7Media

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1