January 28, 2022
News Ticker

Federația Solidaritatea Sanitară! Acordarea drepturilor salariale cuvenite profesioniștilor din Sănătate!

Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” solicită acordarea drepturilor salariale cuvenite profesioniștilor din sănătate

Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) întrunit în perioada 09-12.XII.2021, a evaluat situația profesioniștilor din sănătate constatând că, după aproape doi ani de luptă împotriva pandemiei, aceștia sunt în situația de epuizare profesională și într-o stare accentuată de insatisfacție față de nivelul recunoașterii eforturilor și sacrificiilor depuse de ei.

Având în vedere faptul că profesioniștii din sectorul public de sănătate constituie resursa esențială în lupta dusă împotriva pandemiei, Consiliul de Coordonare al FSSR solicită guvernanților implementarea unui plan urgent de intervenție în sprijinul lucrătorilor, acesta trebuind să includă și recompensele legale.

Drepturile salariale legale ce trebuie acordate sunt:

  1. Creșterea salariilor de bază ale lucrătorilor din sănătate conform nivelului prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022
  2. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază în plată.

III. Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.

Apreciem declarațiile unor reprezentanți ai Guvernului de-a acorda drepturile salariale meritate profesioniștilor din sănătate, acestea reprezentând o poziționare publică mai adecvată contextului decât cea a guvernului anterior și un răspuns firesc la multiplele forme de presiune exercitate de FSSR. Pentru a ne asigura că acordarea drepturilor salariale este transpusă de urgență în practică și în mod adecvat, Consiliul de Coordonarea al FSSR solicită reprezentanților Guvernului organizarea de urgență a unei întâlniri cu reprezentanții FSSR.

În același timp, Consiliul de Coordonarea solicită tuturor lucrătorilor din sănătate să continue sprijinirea FSSR în a determina guvernanții să acorde drepturile salariale amintite prin intermediul formelor de acțiune specifice Protestului pentru drepturile neacordate. Declarațiile publice ale noilor guvernanți indică faptul că aceasta este o formă de presiune necesară. Dacă în final ea nu se va dovedi suficientă atunci protestul va fi mutat în stradă și în spitale.

Consiliul de Coordonarea al FSSR consideră că acordarea drepturilor salariale amintite este doar unul dintre pașii necesari pentru a asigura refacerea energiei fizice și psihice a profesioniștilor din sănătate, el trebuind suplimentat cu o serie de alte măsuri de sprijin care să includă, spre exemplu, posibilitatea lucrătorilor de a-și lua concediile de odihnă (lăsată acum la bunăvoința angajatorilor de legislația stării de alertă), recunoașterea COVID-19 ca boală profesională, evaluarea riscului de epuizare profesională și asigurarea intervențiilor de sprijin necesare, instituirea unor forme speciale de recunoaștere și recompensă a sacrificiilor profesioniștilor din sănătate.

Consiliul de Coordonarea amintește guvernanților că Federația „Solidaritatea Sanitară” și-a onorat constat angajamentele și obligațiile pe care le are în calitate de federație sindicală reprezentativă la nivel de sector sanitar, dovedindu-se un partener social de încredere. Suplimentar, FSSR este singura organizație sindicală care a intervenit activ în monitorizarea impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, construcția unor instrumente publice de evaluare a riscului de epuizare profesională, desfășurarea unor cercetări relevante în această perioadă, având capacitatea și competențele necesare pentru a sprijini instituțiile statului în demersurile dedicate profesioniștilor din sănătate.

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1