October 3, 2022
News Ticker

Proiect! Uniforme gratuite pentru polițiști, dar fără bani de haine!

MAI a lansat în dezbatere publică, joi, un proiect privind regulamentul şi regulile de aplicare a normelor referitoare la echiparea poliţiştilor, care prevede, printre altele, ca aceştia să primească uniforme gratuit, şi nu bani pentru achiziţionarea acestora.

Joi a avut loc la sediul MAI o întâlnire între specialiștii instituției și reprezentanții organizațiilor sindicale ale polițiștilor, în cadrul căreia au fost prezentate câteva elemente de uniformă atât pentru agenții, cât și pentru ofițerii Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, dar și pentru personalul Aparatului Central al MAI.

Reprezentanții MAI spun că această întâlnire a fost o continuare a ședinței Comisiei de dialog social, care a vizat dezbateri pe marginea proiectului Ordinului ministrului Afacerilor Interne privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor.

Modelele prezentate astăzi au fost concepute ca urmare a discuțiilor purtate cu specialiști din cadrul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielărie. Prin aceste demersuri se au în vedere flexibilizarea și îmbunătățirea calității articolelor din componența uniformelor.

Ca elemente de noutate, în componența noilor uniforme se regăsesc pantalonii de intervenție/tactici, bluza de intervenție/tactică, pantofi de intervenție vară/iarnă și costumul termic, confecționate din materiale cu proprietăți superioare.

“Prin HG 985 de anul acesta a fost modificată hotărârea din 2002 prin care se stabileau uniforma, însemnele distinctive, insigna şi documentul de legitimare al poliţiştilor. Dezbaterea a pornit de la legea care priveşte statutul poliţiştilor, care stabileşte dreptul acestora de a primi uniformă gratuit, şi nu bani. Este un drept de echipare, şi nu neapărat un drept salarial”, a declarat, joi, în cadrul dezbaterii online, chestorul de poliţie Ion Peligrad, director general al Direcţiei Logistică.

Acesta a menţionat, potrivit TVR, că această Hotărâre de Guvern a intrat în vigoare pe 28 septembrie şi a fost solicitată de majoritatea poliţiştilor, a organizaţiilor sindicale, având în vedere că se împlineau, în 2022, două decenii de când nu se mai modificase acest act normativ.

“Acum suntem în procedură de promovare a acestui ordin prin care se aprobă regulamentul pentru compunerea şi portul uniformei, precum şi regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea. Modificarea a avut ca scop flexibilizarea cadrului normativ astfel încât articolele de echipament să poată fi confecţionate din materiale cu proprietăţi termice superioare, să contribuie la creşterea confortului la purtare”, a explicat Ion Peligrad, potrivit TVR.

Potrivit acestuia, până la calcularea echivalentului valoric al cotei părţi anuale aferent noilor norme, poliţiştii beneficiază de drepturi de echipament în limita echivalentului valoric actual.

“Până la 31 decembrie 2024 sau până la dotarea integrală cu noile articole de echipament, poliţiştii vor primi numai echipament; de asemenea, se prevede că dreptul de echipare la acordarea gradului, la avansare, se asigură doar în natură”, a completat şeful Direcţiei Logistică a MAI.

Sursa – 7Media

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1