May 28, 2024
News Ticker

Federația Solidaritatea Sanitară din România! Scrisoare deschisă adresată Președintelui României și parlamentarilor!

26.X.2021

Scrisoare deschisă adresată Președintelui României și tuturor parlamentarilor:

𝗣𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗶𝗼𝗻𝗶𝘀̦𝘁𝗶𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝘂𝗹 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰 𝗱𝗲 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗮𝘂 𝗻𝗲𝘃𝗼𝗶𝗲 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻, 𝗿𝗲𝗰𝘂𝗻𝗼𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗲𝗳𝗼𝗿𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲𝗽𝘂𝘀𝗲 𝗶̂𝗻 𝗮𝗰𝘁𝘂𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗮𝗰𝗼𝗿𝗱𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘁𝗶𝗺𝗲!

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Domnilor Parlamentari,

În timp ce dvs. sunteți ocupați cu jocurile politice, profesioniștii din sistemul public de sănătate luptă, de unii singuri, împotriva acestei pandemii! Consecințele bâlbâielii politice sunt contrabalansate, la nivelul maxim al posibilităților, de străduințele și sacrificiile acestor oameni, aflați într-un punct critic al capacității de rezistență. Deși conducătorii politici „au dezertat”, „armata în alb” a profesioniștilor din sistemul public de sănătate a rămas în prima linie a acestei lupte, fidelă rolului ei social.

Vă solicităm să conștientizați situația critică în care se află acești oameni! În locul sprijinului pe care-l așteaptă în mod firesc de la dvs., profesioniștii din sănătate sunt tratați cu indiferență și lipsă de respect. Resursele necesare sunt deseori substituite de promisiuni deșarte. Ajutorul este înlocuit de amenințări. Capacitatea lor de dedicare acestui efort supra-omenesc este continuu subminată de disprețul pe care-l arătați față de drepturile lor legitime.

Epuizării profesionale generată de pandemie i se adaugă lipsa de speranță cauzată de indiferența dvs. față de soarta acestor lucrători. Nu poate exista speranță atâta timp cât lipsește dialogul. Inconștiența Guvernului dublată de refuzul constant al Președintelui României și a Parlamentului de a discuta cu reprezentanții lucrătorilor din sănătate pentru a le descoperi adevăratele probleme, așteptările și a le auzi soluțiile, amplifică deznădejdea acestor profesioniști.

Vă invităm să vă amintiți că cea mai importantă resursă în această luptă este resursa umană a sistemului public de sănătate! În același timp, vă solicităm să nu uitați că lupta împotriva pandemiei a mobilizat profesioniștii din sănătate să lucreze cu mult mai mult decât sunt plătiți!

Această situație nu poate dura la infinit. Decizia dvs. de a lipsi lucrătorii din sistemul public de sănătate de drepturile salariale legitime, în contextul unei efort tot mai mare și a unei inflații din ce în ce mai accentuate, i-a adus pe aceștia în situația de a nu mai avea resursele necesare pentru ei și familiile lor. Circul politic nu poate înlocui „pâinea” de care au nevoie lucrătorii din sistemul public de sănătate pentru a supraviețui și a-și desfășura în continuare activitatea de a-i ajuta pe ceilalți.

Ce credeți că s-ar întâmpla dacă, începând de mâine, profesioniștii din sănătate ar decide să lucreze doar pentru perioada de timp ce corespunde nivelului salariului plătit? Cum ar fi dacă, în absența acordării drepturilor legitime, profesioniștii ar hotărî să lucreze doar partea din timpul lunar de lucru ce corespunde procentului pe care-l reprezintă venitul salarial primit din venitul total cuvenit, corespunzător:

  1. a) salariului de bază prevăzut de lege pentru acest an;
  2. b) raportării tuturor sporurilor la salariul de bază actual/cuvenit;
  3. c) plății gărzilor cu tariful orar al salariului de bază?

Înțelegând momentul dificil prin care trece întreaga populație, profesioniștii au ales să nu facă asta până acum. Însă, nevoia tot mai mare de resurse necesare desfășurării acestui efort i-a adus la capătul răbdării.

Sistemul public de sănătate are în continuare nevoie ca profesioniștii să-și desfășoare activitatea profesională la nivelul maxim posibil. În egală măsură, profesioniștii din sănătate au nevoie de tot sprijinul posibil pentru a duce la îndeplinire această misiune. Acordarea drepturilor salariale legitime este o formă importantă de sprijin. Respectul societății față de sacrificiile lor constituie o altă formă de susținere.

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România,

Biroul Executiv

 

Sursa – Federația Solidaritatea Sanitară din România

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1