May 28, 2024
News Ticker

Arhiepiscopia Târgoviștei! Expoziție dedicată preotului profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu, la Izvoarele!

În localitatea Izvoarele a fost inaugurată expoziția itinerantă de fotografie documentară intitulată  „135 de ani de la nașterea preotului profesor dâmbovițeano-muscelean Gheorghe Cotenescu”.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea slujbei parastasului, în biserica parohială din localitatea Izvoarele, după care, la Căminul cultural din apropierea sfântului locaș a avut loc vernisarea expoziției.

În deschidere, a fost prezentat Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, de către Pr. Marian Puiescu, Consilier eparhial, apoi, Pr. Cristian Oancea, Protopopul Protoieriei Târgoviște Nord a prezentat un cuvânt de salut.

Personalitatea Preotului Gherghe Cotnescu a fost evocată, de către nepotul său, domnul Ion Gheorghe Radu Petrescu Cotenescu, care a fost și organizatorul acestei manifestări, alături de Arhiepiscopia Târgoviștei.

Proiectul expozițional, început anul trecut, a fost vernisat până în prezent pe simezele mai multor instituții culturale din localitățile Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Pitești, București, Iași, Oradea și Râmnicu Vâlcea.

Reamintim că Preotul Gheorghe Cotenescu s-a născut și și-a petrecut prima treime a vieții sale în județul Dâmbovița, desfașurând o activitate intensă pe plan cultural, ca student, la îndemnul și alături de Nicolae Iorga, în Liga Culturală și ca militant politic (co-fondator al Partidului acestuia, în 1910), apoi în asociatiile studentesti, ca jurnalist (secretar de redacție al revistei “Cultura”, organul de presa al Asociatiei Cântăreților Bisericești din România),ori ca animator cultural în cadrul renumitelor Societăți Corale “Carmen” (D. G. KIRIAC) și “Hora” (Juarez Movila),  precum și Societatea culturală „Miron Costin”, ca elev preferat al marilor profesori universitari I. Popescu-Pasărea, Ioan Mihălcescu (viitorul Mitropolit Irineu al Moldovei) și George Stephanescu (fondatorul Operei Române).

Preotul Gheorghe I. Cotenescu a luat parte la întreaga campanie militară (1916–1919) și a fost decorat cu ordinul militar „Coroana României”.

În peste 20 de ani de profesorat la şcolile din Stoeneşti şi la seminariile din Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Cernica-Ilfov, a fost dascălul unor personalități de seamă: Patriarhii Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu, Episcopii Gherasim Cristea, Eftimie Luca şi Roman Stanciu, arhimandriţii Sofian Boghiu, Roman Braga, Felix Dubneac, Grigorie Băbuş, Ioasaf Popa, Ioasaf Ganea, Atanasie Gladcovschi, Tănase Petroniu, Iustin Pârvu, profesorii universitari Ioan Pulpea-Rămureanu şi Anton Uncu. După preluarea puterii de către regimul comunist a fost arestat în primul lot de muşceleni, fiind condamnat după 14 luni de anchetă îngrozitoare.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1