August 14, 2022
News Ticker

Moțiunea de cenzură, în analiza CCR! Lucian Bode și Nicolae Ciucă, variantele de Premier!

Blocată de majoritatea PNL și PSD, moțiunea de cenzură este acum analizată la Curtea Constituțională. Guvernul a reclamat Parlamentul că nu a informat la timp despre depunerea documentului, iar șefii Senatului și Camerei se apără.

Decizia Curții ar putea veni doar după congresul PNL, mult prea târziu conform unor voci din politică. Pentru că, susțin surse citate de Știrile ProTV, premierul ar putea fi retras din funcție imediat după congres pentru a pune punct crizei politice.

Mai sunt zece zile până la congresul PNL, momentul final al luptei dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban. Până atunci moțiunea pare blocată. Pentru prima dată, pe masa Curții Constituționale au ajuns nu unul, ci patru puncte de vedere diferite despre același conflict. Unul este din partea Guvernului, al doilea al Parlamentului care pledează vinovat după votul liderilor PSD și PNL din Camera și Senat.

Paradoxal, șefii celor două camere se dezic de acest punct de vedere și au depus opinii separate. Ba mai mult, șefa Senatului reclamă la rândul ei un conflict între Parlament și Guvern, altul decât cel invocat de Florin Cîțu.

“E un conflict de natură politică pe care Guvernul îl dorește transformat într-unul de natură constituțională. Cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de miniștri și la a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compozițîi politice a Guvernului”, a spus Anca Dragu, Președintele Senatului.

“Zice că doamna vrea să scoată USR de la guvernare. E hilar”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Decizia CCR nu ar trebui să suspende procedurile legate de votul moțiunii, dar este invocată de majoritatea parlamentară pentru a bloca demersul. Judecătorii ar urmă să se pronunțe după 25 Septembrie, dată congresului pnl. Până atunci, liderilor usr și aur nu le rămâne decât să protesteze și să forțeze adoptarea calendarului.

“Acum coaliția de guvernare e într-o pauză de luptă. Președintele poate să rezolve criza astăzi. Are tot ce-i trebuie ca să soluționeze criza. E apanajul său constituțional. Soluțiile sunt simple – un tête-à-tête de 15 minute”, spune liderul PNL.

Ludovic Orban ar vrea să îi paseze cartoful fierbinte președintelui Klaus Iohannis.

“Era soluția altor miniștri propuși, era soluția să-și retragă moțiunea de cenzură. (Reporter: Nu era o soluție să va retrageți dvs?) Niciodată. Nu sunt om iresponsabil să arunc România în aer”, a spus Florin Cîțu.

Surse politice citate de Știrile ProTV cred însă că doar prin înlocuirea lui Florin Cîțu criza poate lua sfârșit.

Dacă acesta nu va câștiga șefia partidului, președintele Klaus Iohannis l-ar putea înlătura invocând lipsa de susținere a colegilor din PNL. Dacă va câștiga, președintele ar putea fi nevoit oricum să-l schimbe pentru a putea forma un nou guvern fără susținerea PSD.

Varianta cea mai vehiculată pentru înlocuirea lui Florin Cîțu este actualul ministru de Interne, Lucian Bode.

Unele surse vorbesc însă și de șeful Apărării, Nicolae Ciucă.

Sursa -7Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1