Află salariile primarilor din România și pensiile speciale pe care urmează să le primească!


Începând cu 2022, zeci de mii de foști aleși locali ar urmă să primească pensii speciale, chiar dacă Uniunea Europeană cere insistent tăierea acestor pensii. Prin această lege, bugetul de stat ar putea pierde sute de milioane de lei.

Primarii susțin însă că pensia specială le-ar reveni ca o compensație pentru interdicțiile din timpul mandatului.

Înainte de ’89, Dorinel Soare a lucrat la un abator că distribuitor de carne, apoi a avut un mic bar în sat. După Revoluție, a lăsat afacerea și a candidat la Primăria Niculesti, din Dâmbovița. Avea 30 de ani când a câștigat primul mandat, notează Știrile ProTV.

De atunci, din 1990, Dorinel Soare conduce o comună cu puțin peste 4.000 de locuitori. E deja la mandatul numărul opt și are un salariu brut de peste 9.000 de lei. Când se va retrage, ar putea primi și o pensie specială de aproape 6.000 de lei.

După 8 mandate, mi-am dedicat viața administartiei locale. Noi, primarii, nu suntem lăsăți să facem nicio altă afacere, avem responsabilități foarte mari că semnăm proiecte de milioane de euro”, spune Dorinel Soare, primarul comunei Niculești, potrivit Știrilor ProTV.

La București, salariul primarului este de peste 20.000 de lei pe lună, iar cei din Ploiești, Iași sau Cluj – primesc în jur de 13.000. În localități mai mici, precum Sinaia sau Brazi, salariile brute ale edililor sunt în jur de 11.000 de lei.

De la 1 ianuarie, aleșii locali ieșiți la pensie ar urmă să primească și o pensie specială, calculată la salariul aflat în plată.

În cazul comunelor mai mici, un primar cu un singur mandat ar primi 1.600 lei pensie specială, pentru un mandat, și 5000 de lei, după trei mandate. În cazul Bucureștiului, sumele sunt mai mare.

Sorin Oprescu, de exemplu, fostul primar al Capitalei timp de două mandate, ar primi aproape 8.000 de lei pensie specială, dacă nu va fi condamnat definitiv. Iar Traian Băsescu, pentru că a fost primar un singur mandat, ar primi peste 4.000 lei pensie specială.

Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale. Funcţia de primar incumbă o responsabilitate uriaşă, patrimonială, civilă. Are şi un regim limitativ şi are o serie de interdicţii”, declară Ludovic Orban, președintele PNL.

Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate. Dacă cineva vrea să umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe niciun subiect”, spune Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Zeci de mii de foști aleși locali – primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, șefi de Consilii Județene – care ar urmă să primească o pensie specială, iar impactul bugetar este greu de calculat inclusiv pentru autorități, ajungând la câteva sute de milioane de lei.

Legea, adoptată acum doi ani, a fost amânată până acum.

Deși coaliția de guvernare a promis că va tăia toate pensiile speciale, însă în afară de cele pe care le încasau parlamentarii, nu s-a mai întâmplat nimic.

Sursa-7Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1