June 13, 2024
News Ticker

Trei dintre agresorii pădurarului din Dâmbovița au fost reținuți


IPJ Dâmbovița a anunţat că a fost deschis un dosar penal și trei persoane au fost reţinute, după ce un pădurar a fost bătut de cinci bărbați, chiar în curtea casei sale.

 

Incidentul a avut loc după ce pădurarul i-ar fi prins pe cei cinci la furat de lemne.

Astfel, agresorii l-au urmărit pe pădurar acasă, unde au rupt poarta gospodăriei şi s-au năpustit asupra omului. Pădurarul a fost transportat de urgenţă la spital, iar starea sa de sănătate este bună, spun medicii.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, dar şi pentru ameninţare şi violare de domiciliu.

Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public, în care o persoana este agresată, Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa este împuternicit să comunice următoarele: la data de 26 august a.c., în urma unei sesizari efectuate prin 112, cu privire la faptul că un bărbat de 53 de ani a fost agresat fizic, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, ameninţare şi violare de domiciliu“, precizează IPJ Dâmboviţa.

Cazul de la Dâmbovița este cu atât mai grav cu cât hoții de lemne au demonstrat că nu au niciun fel de limită, au acționat în grup și au atacat chiar și familia pădurarului, a scris pe pagina sa de socializare ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Ministrul Mediului a reamintit că a inițiat un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite. De asemenea, proiectul prevede majorarea cu jumătate a pedepselor.

Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite”, a declarat în urmă cu câteva luni ministrul Barna Tánczos.

În ultimii ani 6 pădurari au fost uciși de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești).

Ministrul Barna Tánczos a explicat că proiectul de lege a fost depus după o întâlnire cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură – SILVA, iar modificările vor duce și la „dotarea corespunzătoare a personalului de teren”.

Condamn cu fermitate acest tip de acte care depășesc orice limită a umanității și a rațiunii și voi urmări cu mare atenție ancheta organelor abilitate pentru că vreau să fiu sigur că toți cei care au atacat pădurarul din Dâmbovița, pentru simpul fapt că și-a facut datoria, vor primi pedepsele meritate!”, a scris ministrul Mediului pe pagina de Facebook.

„Din nefericire, încă mai întâlnim în România cazuri de violență împotriva celor care își fac datoria și apară pădurea. S-a întâmplat în Biciurești, județul Dâmbovița, un pădurar care a surprins hoții de lemne asupra faptului, a fost atacat de aceștia chiar în curtea casei lui. Atât el cât și soția au fost agresați, pădurarul aflandu-se acum, cu răni importante, la spitalul din Târgoviște. Cazul de la Dâmbovița este cu atât mai grav cu cât hoții de lemne au demonstrat că nu au nicio limită, au acționat în grup și au atacat chiar și familia pădurarului.”, a scris ministrul.

„Tocmai pentru a combate acest tip de agresiuni asupra pădurarilor care își fac datoria chiar cu prețul vieții am a depus, în Parlament, în calitate de senator, un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite.

Vrem astfel să ne asigurăm că personalul silvic, aflat zi și noapte în lupta cu hoții de lemne, va beneficia de statutul și de protecția pe care, iată, o merită cu adevărat!

De îndată ce va fi adoptată modificarea legislativă pe care am propus-o, în cazul săvârșirii faptelor reglementate în alin. (1)-(3) din art. 257 Cod penal, asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, pedepsele prevăzute de lege vor fi majorate cu jumătate din cuantumul actual.

Vreau să îi mulțumesc public acestui pădurar, dar și tututor colegilor săi care sunt în prima linie a luptei cu hoții de lemne, pentru că apără pădurea și își fac cu adevarat meseria, chiar dacă sunt amenintați de răufacatori, iar viața, de multe ori, le este pusă în pericol.”, a mai precizat Barna Tánczos.

Sursa-7 Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1