May 29, 2024
News Ticker

Mugur Isărescu! Creșterea prețurilor este mult mai mare decat prognoza anterioară a BNR!

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat luni că majorarea prețurilor din România este semnificativ mai mare față de prognoza anterioară a Băncii Naționale. Mugur Isărescu susține că rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie, din cauza scumpirilor la energie, gaze și alimente.

Creșterile de prețuri din România sunt, acum, semnificativ mai mari decât prognoza anterioară a Băncii Naționale, iar estimarea privind rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie, notează Realitatea.net. Principala cauză a acestor scumpiri este majorarea spectaculoasă a prețurilor energiei.

„Anticipațiile inflaționiste ale analiștilor bancari sunt rezonabile. În schimb, la nivelul operatorilor economici s-au repoziționat pe un palier superior. Au fost motive serioase: atât discursul public care a accentuat dificultățile, cât și datele care au venit de multe ori din exterior, despre creșterile de prețuri, mai ales din domeniul construcțiilor. Avem o scumpire a materiilor prime, cu impact direct în domeniul energiei electrice, a componentelor, cazul microcipurilor, dificultăți de aprovizionare, ruperi datorită pandemiei, scumpiri în transportul naval, avem și valul patru, o altă necunoscută și efecte ale schimbărilor climatice”, a declarat Mugur Isărescu, conform Realitatea.net.

Guvernatorul a precizat că BNR ia in calcul scenariul unei inflații tranzitorii, în codițiile în care estimarea pentru iulie „va depăși 5% sau va fi în jur de 5%”.

„Subliniez acest lucru, pentru că, de regulă, când noi facem o prognoză la sfârșitul anului, că va fi 5,6%, există tendința să se spună că «Banca Națională prognozează de acum înainte inflația de 5%, prețurile vor crește cu 5%». Nu este așa, inflația este deja 5%. Mai degrabă vedem o temperare a creșterilor de prețuri. Acesta este efortul nostru: să menținem inflația între 5 și 5,5% până la sfârșitul anului. Apoi, datorită efectului de bază, indicele prețurilor de consum coboară în ianuarie sub 5%.

5,6% nu este o noutate, nu este o prognoză că prețurile vor crește de acum înainte. Prognoza noastră este că, prin eforturi inclusiv din domeniul monetar, vom reuși să ținem prețurile undeva între 5 și 5,5%”, a mai afirmat Isărescu, conform Realitatea.net.

Potrivit guvernatorului BNR, față de prognoza din raportul de inflație precedent, creșterile de prețuri sunt semnificativ mai mari. Chiar și așa, a afirmat Isărescu, ceea ce se întâmplă în România nu diferă de ceea ce se întâmplă în alte state, oferind chiar și exemple: Statele Unite – inflație 5,4%, Ungaria – 5,3%, Polonia – 5%.

 

Sursa – 7Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1