June 13, 2024
News Ticker

Sindicatele, revoltate! Poliția Rutieră și Ordinea Publică, în pericol să treacă la Poliția Locală!


Poliția Locală ar putea înghiți Ordinea Publică și Rutiera de la Poliția Națională, potrivit unei propuneri a primarului Emil Boc. Sindicatele din MAI susțin însă că acest lucru ar însemna o politizare totală a Poliției, care ar fi, astfel, aservită intereselor primarilor și politicienilor. Totodată, polițiștii spun că au depus un jurământ de credință față de țară, și nu față de primari.

 

La dezbaterile făcute în cadrul unui proiect european ce vizează reforma instituțională la nivelul administrațiilor publice locale, primarul Clujului, Emil Boc, a reiterat propunerea făcută de colegul său de partid de atunci, fostul ministru Traian Igaș, de a smulge Ordinea Publică și Rutiera din MAI și a o include, exclusiv, în Poliția Locală.

Sindicaliștii de la Europol s-au arătat extrem de indignați față de această intenție, susținând că este vorba despre o oficializare a politizării instituției Poliției Române.

De-a lungul timpului, Poliția Locală și-a dovedit ineficiența în foarte multe situații. Mai mult decât atât, există primari care au propus desființarea Poliției Locale, pe motiv că nu este eficientă. Nu are cum să fie eficientă atâta vreme cât polițiștii locali sunt în slujba primarului, care este un om eminamente politic și care se va impune și va folosi această structură după bunul lui plac. Și avem nenumărate exemple în acest sens, probabil cel mai notoriu fiind cel al primarului din Iași care și-a pus polițiștii locali să-i urmărească amanta ca să vadă dacă mai are alți amanți în afară de el. Sub nicio formă nu putem fi de acord cu așa ceva”, a declarat pentru Național.ro Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Acesta arată că, în Europa, Poliția Locală nu a preluat exclusiv atribuțiile de Ordine Publică și Rutieră, ci acționează în anumite zone doar ea, asta înseamnă responsabilizarea instituției, sub nicio formă executarea lor strict de către Poliția Locală. Dar ei nu vor acest lucru, ei vor să preia efectiv o parte din Poliția Română și să gestioneze exclusiv Ordinea Publică și Rutiera în oraș, ceea ce este inacceptabil din punctul nostru de vedere, atâta vreme cât și în momentul de față există anumite influențe politice care aduc grave prejudicii Poliției”, a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

”Am jurat credință țării, nu primarilor”

Conform Național.ro, sindicaliștii spun că este de neacceptat ca un polițist să fie în subordinea primarului și că, dacă se va merge până la capăt, vor cere colegilor să înceteze activitatea.

”Noi am depus un jurământ de credință față de țară, și nu față de primari și nu vom accepta vreodată să fim instrumentele politice ale primarilor în luptele pe care le au ei în interiorul partidului, între partide sau în interiorul administrației locale. Legea s-ar aplica subiectiv și arbitrar, în funcție de interesele clientelei politice de la nivelul administrației locale și știu că ei își doresc acest lucru pentru că ar controla tot ceea ce înseamnă afaceri în orașele lor, ar impune cui să dea polițiștii rutieri amenzi și cui să nu dea, vorbim și de interese din zona economică, prin controale care ar putea să nu le facă în mod echidistant și ar dispărea stabilitatea în funcție a polițiștilor”, susține Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

În plus, mai susține acesta, citat de Național.ro, nu de puține ori, în momentul în care au venit primarii noi, i-au schimbat pe polițiștii locali într-o proporție covârșitoare, prin reorganizări, prin diferite tertipuri și artificii și au dat afară sute de polițiști locali care nu erau apropiați regimului nou instalat.

”Nu ne permitem experimente”

Președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex, Vasile Lincu, a evidențiat, pentru Național.ro, faptul că politicienii de la nivelul administrației publice locale nu au ajuns la o maturitate și responsabilitate politică și managerială care să asigure, fără sincope, fondurile necesare Poliției Locale, numărul necesar de polițiști locali, recrutarea cu obiectivitate a personalului, stabilitatea în funcții de execuție și de conducere.

Lipsește încrederea în legalitatea ordinelor și dispozițiilor date polițiștilor locali, astfel încât aceștia să nu fie considerați ca fiind poliția primarului. Ordinea publică și circulația pe drumurile publice sunt servicii publice obligatorii asigurate de stat și trebuie să fie sigure, imparțiale și continue. Nu ne permitem experimente”, a declarat pentru Național.ro Vasile Lincu, președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex.

Sursa -7Media

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1