February 21, 2024
News Ticker

ISU Basarab I Dâmbovița! Exercițiu în cazul producerii unui seism!

În data de 28.07.2021, începând cu ora 10.00, structurile Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” al județului Dâmbovița desfășoară un EXERCIȚIU în cazul producerii unui seism de intensitate 7.2 pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, resimțit puternic în județul Dâmbovița.

Este semnalată prăbușirea unor elemente de construcție la unul dintre blocurile situate în zona Sagricom ANL (Bloc B2), în fața bisericii, fiind surprinse multiple victime sub elemente de construcție prăbușite. Situația este raportată la blocul B2, fiind afectate și blocurile B1 și B3.

Obiectivul general al exercițiului este acela de verificare a reacției principalelor structuri cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremur, în cazul afectării puternice a unei localități sau zone din aceasta. Totodată, este testată viabilitatea Planului Roșu de Intervenție al județului Dâmbovița. Se urmărește, de asemenea și realizarea unei bune cooperări între structurile participante la intervenție.

 

Update EXERCIȚIU:

Situaţia specială nr. 1

În data de 28.07.2021, ora 10.00, s-a produs un seism de intensitate 7.2 pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, resimțit puternic în județul Dâmbovița. La 5 minute de la producerea cutremurului, în Dispeceratul ISUJ Dâmboviţa au fost primite o serie de apeluri prin numărul unic de urgență 112 care anunțau efecte concentrate mai ales pe zona Sagricom – ANL din municipiul Târgoviște.

Astfel, au fost peste 20 de apeluri de urgență care solicitau ajutor imediat, fiind semnalată prăbușirea unor elemente de construcție la unul dintre blocurile situate în zona Sagricom ANL (Bloc B2), în fața bisericii, fiind surprinse multiple victime sub elemente de construcție prăbușite. Situația este raportată la blocul B2, fiind afectate și blocurile B1 și B3.

 

Update2 EXERCITIU: Măsuri imediate situația 1

După transmiterea situației apărute pe fluxul informațional-decizional, fiecare dintre structuri face o descriere a acțiunilor din competență pe care le desfășoară, indicând forțele și mijloacele angrenate.

Se activează Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Dâmbovița, iar primele forțe de intervenție ajunse la locul evenimentului execută recunoașterile în teren (cercetarea) pe traseele prestabilite și pe cele stabilite pe baza apelurilor de urgență, urmând a se stabili modul de prioritizare a acțiunilor.

 

Update3 EXERCITIU: Situaţia specială nr. 2

În data de 28.07.2021, ora 10.45, ISUJ Dâmboviţa este anunţat despre faptul că, la blocul B1, scara interioară nu mai este funcțională, fiind afectată de mișcarea seismică, rezultând necesitatea evacuării unui număr de 5 persoane aflate într-o încăpere la etajul 4.

Un bilanț provizoriu arată că numărul de persoane care nu pot reveni în apartamente (datorită afectării structurii de rezistență a celor 3 blocuri) este situat între 50-70 persoane.

 

Update4 EXERCITIU: Măsuri imediate situația 2

Se constituie echipe pentru salvare-evacuare a persoanelor blocate, iar pentru persoanele sinistrate, autoritatea publică locală, cu suportul autorităților cu rol de sprijin, asigură adăpostirea și mijloace de primă necesitate.

 

Update5 EXERCITIU: Situaţia specială nr. 3

În data de 28.07.2021, ora 11.15, ISUJ Dâmboviţa este anunţat despre faptul că, la blocul B3, datorită unor scăpări de gaze, s-a produs un incendiu la un apartament situat la parterul construcției. Incendiul provoacă degajări de fum în toată scara blocului, punând în pericol viața locatarilor rămași în clădire după producerea cutremurului.

 

Update6 EXERCITIU: Măsuri imediate situația 3

Forțele de intervenție din cadrul ISUJ Dâmbovița intră în acțiune pentru stingerea incendiului care se manifestă generalizat la parterul clădirii. Totodată, se acționează pentru identificarea și evacuarea persoanelor de la etajele superioare concomitent cu ventilarea căilor de evacuare.  În sprijin sunt mobilizate forțe și mijloace de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei Municipiului Târgoviște.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1