September 30, 2023
News Ticker

Datoria publică a României a ajuns la 49,7%!Reacția premierului despre înghețarea salariilor!

Datoria publică a ajuns la 49,7 la sută din PIB, iar la 50 la sută salariile ar trebui înghețate. Despre acest lucru premierul a declarat, cât se poate de detașat, „să ajungem noi acolo”!

„Să ajungem la 50% întâi. Este vorba de estimări deocamdată. Datoria, ca procent din PIB, are două elemente – una este datoria publică, celalată este PIB-ul nominal.

PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne așteptam. Nu știu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea când ajungem la 50%. Este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se întâmplă atunci.

În sectorul public, la începutul anului, am înghețat salariile sectorului public, înainte a avea această trecere peste 50%. Nu aici este problema”, a afirmat Florin Cîțu, după ședința de Guvern, întrebat despre cum va proceda în situația în care datoria ajunge la 50% din PIB.

Articolul 13 din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară sunt prevăzute următoarele scenarii pentru corectarea datoriei publice:

„Limite pentru datoria publică calculată conform metodologiei Uniunii Europene:

  1. Dacă datoria publică depășește 45% din produsul intern brut, dar se situează sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finanțelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creșterii datoriei și prezintă propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil.
  2. Dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:
  3. a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;
  4. b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;
  5. c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică”.

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1