June 13, 2024
News Ticker

Apel către guvernanți! Nu aruncați pe umerii lucrătorilor din sănătate răspunderea pentru propriile erori!


Apel către Guvernanți: nu aruncați pe umerii lucrătorilor din sănătate răspunderea pentru propriile erori!

 

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” a luat act cu tristețe de declarațiile ministrului Sănătății privind intenția de vaccinare obligatorie a lucrătorilor din sănătate sau de obligare a celor nevaccinați să suporte costurile testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2. Astfel de declarații dovedesc incapacitatea de înțelegere a situației.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a indicat în mod public autorităților sanitare că ordinea logică a măsurilor este cu totul alta, respectiv:

  • Identificarea corectă a numărului de lucrători din sănătate vaccinați.
  • Identificarea corectă și completă a lucrătorilor care au trecut printr-un episod de infecție SARS-CoV-2. A trata diferit imunitatea oferită profesioniștilor din sănătate de infectare față de cea obținută prin vaccinare este eronat și, raportat la procedurile aplicabile tuturor cetățenilor, discriminatoriu.
  • Construcția unei campanii de vaccinare bazată pe introducerea măsurilor de stimulare a vaccinării.

Declarațiile ministrului sănătății continuă de fapt povestea eșecurilor instituționale, fără ca cineva să-și asume răspunderea pentru ele. Un scurt istoric ilustrează elocvent amploarea erorilor:

De la începutul pandemiei până în prezent Federația „Solidaritatea Sanitară” a dus o luptă acerbă împotriva autorităților care au ascuns tot timpul numărul de lucrători din sănătate infectați SARS-CoV-2. În condițiile în care  fiecare lucrător care a fost infectat SARS-CoV-2 este de fapt unul care a obținut imunitate împotriva acestui virus, informația se dovedește a fi extrem de importantă pentru analiza numărului lucrătorilor din sănătate imunizați. La ora actuală Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate este singura sursă de informații credibile privind numărul (cunoscut) de lucrători din sănătate care au fost infectați SARS-CoV-2, autoritățile statului dovedindu-se incapabile de-o evidență corectă. Din această cauză acum riscăm o încălcare flagrantă a drepturilor omului: lucrători din sănătate imunizați, cărora nu le este recunoscută imunitatea.

Pe toată durata pandemiei ne-am luptat împotriva încercării autorităților de-a ascunde  numărul lucrătorilor decedați din cauza COVID-19. La ora actuală Memorialul Eroilor din Sănătate este singura sursă de informații publice privind lucrătorii din sănătate decedați din cauza pandemiei.

Am avut apoi de înfruntat perdeaua de fum a dezinformărilor oficiale privind vaccinarea lucrătorilor din sănătate, care au anunțat sistematic un nivel al vaccinării acestora de peste 90%. La ora actuală Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate este singura sursă de informații credibile pentru o estimare corectă a numărului de lucrători din sănătate vaccinați. Deși se dovedește că am avut tot timpul dreptate, optimismul (nejustificat al) declarațiilor triumfătoare constituind una din cauzele nivelului actual al vaccinării, nimeni nu este ținut responsabil iar remedierea problemelor lipsește în continuare.

După care am fost nevoiți să constatăm indiferența Ministerului Sănătății în fața datelor reale privind imunizarea profesioniștilor din sănătate și a soluțiilor pe care le-am propus pentru creșterea numărului de lucrători din sănătate vaccinați. Deși am prezentat datele unei cercetări privind situația lucrătorilor vaccinați din sănătate și intenția lor de vaccinare, împreună cu un set de soluții de intervenție în vederea stimulării vaccinării, Ministerul Sănătății s-a arătat indiferent, refuzând dialogul pe această temă.

În acest context suntem nevoiți să constatăm că problema este la autoritățile care nu-și înțeleg menirea și nu-și asumă responsabilitățile funcțiilor, nu la profesioniștii din sănătate, solicitând public renunțarea la intenția unor astfel de abuzuri la adresa acestor categorii de lucrători.

 

 

                                                                                                           Pentru Comitetul Director

                                                                                                                       Co-președinte,

                                                                                                                      Radu Vasile

 

 

Persoane de contact: Radu Vasile, Co-președinte FSSR – tel.: 0761605891

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1