May 16, 2022
News Ticker

ITM Dâmbovița! 99 de angajatori verificați și amenzi de 110.000 lei!

Comunicat de presă – activitate iunie 2021

 

Luna iunie a fost una plină, pentru inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița. Aceștia au desfășurat atât controale prevăzute în Programul Cadru de acțiuni pentru anul în curs, dar au realizat și acțiuni de verificare a evenimentelor survenite în cadrul activității societăților dâmbovițene.

Pe parcursul lunii trecute, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniile relaţii de muncă și securitate și sănătate in muncă, au fost verificați  99  de angajatori, aplicându-se avertismente și amenzi în valoare de  110000 lei.

Cele mai multe deficiențe, în domeniul relațiilor de muncă, au fost constatate în domenii precum: construcții, confecții textile, transport de mărfuri și comerț.

În privința controalelor efectuate în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost descoperite neconformități ca: nepurtarea echipamentelor individuale de protecție aflate in dotare, de către lucratori, neactualizarea evaluarii riscurilor la modificarea condițiilor de lucru (expunerea la SARS-CoV-2), instruirea ineficientă a lucrătorilor, corespunzătoare activităților desfășurate.

În urma controalelor ce au vizat munca nedeclarată, au fost depistate 6 persoane fără forme legale de angajare, in domeniile construcții si creşterea animalelor.  Munca nedeclarată a fost sancționată cu amenzi de 80000 lei.

O activitate prioritară în cadrul instituției a fost, și pe parcursul lunii trecute, soluționarea petițiilor și a reclamațiilor, adresate de salariații firmelor din județul Dâmbovița, care au sesizat nereguli în desfășurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna iunie 2021, ITM Dâmbovița a înregistrat 20 de petiţii și reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate au vizat în principal nerespectarea termenilor stabiliți prin contractul individual de muncă, neacordarea sau neplata concediului de odihnă și a concediului medical. Alte aproximativ 90 de persoane s-au adresat direct instituției, primind indicații verbale pentru soluționarea problemelor semnalate. O mare parte a persoanelor care au venit la sediul ITM Dâmbovița au solicitat verificarea încheierii și înregistrării contractului de muncă, în condițiile negociate, dar și acte doveditoare ale vechimii în muncă.

 

Lixandru Marius

Inspector Șef ITM Dâmbovița

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1