February 21, 2024
News Ticker

Deputatul PSD, Radu Popa! De ce tot cresc facturile consumatorilor casnici la energie?!

La “ora guvernului” de ieri a fost invitat ministrul Energiei, Virgil Popescu și discuțiile au fost despre situația producătorilor pe cărbune. Situație proastă, de altfel.

Am încercat să demontez câteva minciuni cu care ministrul a venit în fata Parlamentului și, la final, să explic de ce tot crește prețul facturilor consumatorilor casnici, după ce Virgil Popescu spusese că acesta e efectul jocului speculativ făcut de unii furnizori. Nagy Zoltan, vicepreședintele ANRE, încercase să’i spună că greșește dar ministrul, oltean autentic fiind, le știe pe toate.

Un singur lucru nu știe: să facă reforma sistemului energetic pentru scăderea prețului la energie. Atâta timp cât vom continua să avem producători de energie pe baza de cărbune care trebuie să achite costul certificatului de CO2-50/52 euro/tona-și de aici încolo să formeze prețul, atunci nu vom putea scădea costurile in factură. Pretul certificatelor de carbon a crescut cu 500% in ultimii 4 ani, ridicând costul de productie a companiilor ce se bazează pe resurse fosile solide, fapt ce erodează și mai mult competivitatea pe plan intern, determinând creșterea prețului final al facturilor la energie.

România are o industrie formată pe principiul mono-combustibilului/fiecare formă de producție de energie a fost separată și Hidroelectrica produce la un cost, CEO la alt cost, Nuclearelectrica la alt cost etc.

Până când nu vom face reforma și toate aceste capacitați de producție nu vor fi mixate pentru echilibrarea costurilor, până atunci facturile vor continua să crească.

În schema actuală a productiei si fără diversificarea urgentă a mixului de generare, considerând si circumspecția Comisiei Europene pentru ajutoarele de stat, proporția cărbunelui în mixul național de generare se va eroda masiv in următorul deceniu, adâncind gap-ul de generare între producători și mai mult, aducând importuri din ce in ce mai mari. Asta va reduce gradul de suportabilitate pentru consumatorii non-casnici si populație.

Asta am incercat să’i spun atât ministrului energiei cât si colegilor mei.

Deputat Radu Popa – Vicepreședinte PSD Dâmbovița

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1