December 10, 2023
News Ticker

Pr. Ionuț Ghibanu! Duhul credinței noastre în Ziua Nașterii Bisericii!

Dacă ne-am întreaba: care este oare cea mai mare comoară a vieții noastre? Probabil, unii ar răspunde viața, iubirea, faptele bune, solidaritatea și câte altele! Bineînțeles, nu ar greși niciunul! Toate acestea sunt daruri dumnezeiești de mare preț, dar ceea ce este mai presus de ele, este harul Duhului Sfânt, care rodește toate acestea și încă mult mai multe. Pe el l-a promis Domnul, înainte de Înălarea Sa la cer, apostolilor și tuturor celor care vor crede.

Harul Său este cel ce ne ține în existență, ne călăuzește pașii în istorie și ne sprijină aspirațiile către desăvârșire. Este cel care a făcut apostoli din niște simpli pescari, din triburi a făcut popoare, iar din spațiul Imperiului roman, cel mai glorios continent al lumii, Europa- magnifica Catedrală a credinței noastre, matrice a culturii și a civilizației universale, dar și cel care ne descoperă profunzimea, bucuria și misterul existenței noastre.

De altfel, Cincizecimea inaugurează în istoria și viața lumii nașterea văzută a Bisericii – Trupul Tainic al Domnului ce se extinde până la CEA DE A DOUA VENIRE.

Comunitate de viață dumnezeiască, de credință și de iubire, Biserica a transformat din temelii întreaga lume, odată cu apariția ei în istorie. Tot ceea ce este bun, drept, adevărat  și frumos este rodul de netăgăduit al Creștinismului. Tot ceea ce s-a inventat esențial și a fost creat are ca fundament Evanghelia lui Hristos. Chiar dacă astăzi unii – promotori ai ideologiilor morții – încearcă să elimine orice urmă creștină din lumea noastră, luptând contra lui Dumnezeu, civilizația creștină continuă să fie paradigma fundamentală a realității noastre.

Desigur, nu este o noutate, astfel de superficiali au mai existat în istorie, dar destinul tuturor persecutorilor Bisericii a fost groaznic! Cine luptă cu Biserica, se luptă de fapt cu Dumnezeu! Iar, cine se luptă cu Dumnezeu, niciodată nu are absolut nici o șansă!

Cincizecimea, sărbătoarea de astăzi, este deci ziua de naștere a Bisericii, ziua identității creștine, a civilizației noastre, precum și ziua în care ne reînnoim angajamentul de la Botez și Mirungere, de a trăi Evanghelia lui Hristos și de a o mărturisi prin cuvânt și viață.

Același Duh Sfânt ce a înnoit începând de acum aproape două milenii lumea, continuă să o facă și astăzi, pentru aceasta, fiecare dintre noi trebuie să ne străduim să fim mereu intrumente ale milei, iubirii și frumuseții lui Dumnezeu!

Să fim cei prin care harul iubirii Sale se descoperă lumii și lucrează mântuirea noastră, a tuturor!

Vino, Duhule Sfinte și înnoiește lumea, istoria și vieţile noastre!

Pr. Ionuț Ghibanu – Vicar Eparhial Arhiepiscopia Târgoviștei

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1