June 13, 2024
News Ticker

USRPLUS Dâmbovița! In 6 luni, concursuri pentru toți directorii de școli din România!


În doar două luni, pe 27 iulie, va avea loc (cel mai probabil) primul concurs național pentru directorii de școli. Aproape 10.000 de posturi de directori și directori adjuncți vor fi scoase la concurs în toată țara.

Anul acesta, în cel mai bun scenariu, după organizarea primei runde naționale, doar jumătate din cele 10.000 de posturi vor fi ocupate prin concurs, iar în restul școlilor vor rămâne directori interimari numiți de către inspectoratele școlare.

USR PLUS spune stop politizării școlilor! Comunitatea trebuie să decidă!

Senatorii USR PLUS din comisia de Educație, Ștefan Pălărie, Silvia Dinică, Irineu Darău au inițiat un proiect legislativ pentru situația în care nu toate locurile de directori vor fi ocupate în urma concursului. În acest caz, directorul nu trebuie să mai fie numit din pix de către inspectoratul școlar, ci de Consiliul de Administrație al școlii.

Din Consiliul de Administrație fac parte și părinți și profesori și reprezentanți ai primăriei și consiliului local ceea ce oferă cea mai diversă formă de reprezentare a comunității locale.

Inițiativa ar trebui să fie adoptată înainte de 1 iulie 2021 și promulgată de președinte pentru ca posturile care nu vor fi ocupate prin concurs să nu mai fie funcții la dispoziția Inspectorilor Școlari Generali.

Ștefan Pălărie: „Aceasta este o inițiativă legislativă pentru descentralizarea deciziei privind interimatul funcției de director și a fost îndelung discutată cu partenerii de coaliție și cu celelalte partide – tocmai pentru a avea șanse reale de a se materializa. Am păstrat filosofia Legii Educației Naționale 1/2011, înainte de a fi “mutilată” repetat de ordonanțele Ponta, și este exact tipul de descentralizare la nivel de comunitate școlară a deciziilor care țin de școală.

În paralel, trebuie asigurat cadrul legislativ pentru profesionalizarea CA-urilor școlilor din întreaga țară, dar de undeva trebuie pornit acest proces major și esențial pentru creșterea calității procesului educativ în România.”

În plin an de pandemie, la mijloc de an școlar, pe 9 ianuarie au fost schimbați 700 de directori din toată țara din pixul inspectoratelor. Acest lucru nu mai trebuie să se întâmple. #RevoluțiaBuneiGuvernări

Proiectul, pe larg, aici: http://bit.ly/DepolitizareaScolilor

Sursa-USR Dâmbovița

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1