February 22, 2024
News Ticker

Iunie 2021! DSP Dâmbovița, Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool!

Nu există o „limită de siguranță”  în ceea ce privește  consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!

 

Consumul de alcool este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv. În anul 2017, nivelul mortalității datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani.

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, desfășoară  în luna iunie 2021 campania de informare-educare-conștientizare Consumul de băuturi alcoolice îți afectează sănătatea! Nu merită să riști! Informează-te! – Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool, cu scopul de a informa populația generală despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și la stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool.

 

Obiective specifice:

  • Creșterea nivelului de informare a populației generale asupra consecințelor medicale, sociale și psihologice ale consumului de alcool.
  • Reducerea altor riscuri și pericole pentru sănătate în perioada pandemiei de COVID-19.

Mesaje cheie:

  1. Evitați cu totul consumul de băuturi alcoolice! În cazul în care consumați, mențineți un consum minim! Rămâneți vigilenți, să acționați rapid și să luați decizii cu mintea clară, pentru dumneavoastră și pentru ceilalți din familia și comunitatea dvs!
  2. Nu consumați niciodată băuturi alcoolice dacă luați medicamente, chiar și remedii pe bază de plante sau fără prescripție medicală. Acest lucru le-ar putea face mai puțin eficiente sau chiar toxice și periculoase.
  3. Nu  consumați deloc  băuturi alcoolice în cazul în care conduceți autovehicule!
  4. Discutați cu copiii și tinerii despre problemele asociate consumului de băuturi alcoolice. Nu îi lăsați să-i vadă pe adulți consumând băuturi alcoolice – fiți un model! Supravegheați-i în timp ce vizionează ecrane (inclusiv televizorul), deoarece pot fi expuși publicității la alcool care poate stimula inițierea timpurie a consumului de alcool.
  5. Dacă planificați o sarcină sau sunteți însărcinată nu consumați deloc băuturi alcoolice! Pentru gravide, nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să poată fi consumată, fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii și dezvoltării fătului.

 

În contextul pandemiei de COVID-19, țările lumii trebuie să ia măsuri decisive pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. În aceste circumstanțe critice, este esențial ca toți oamenii să fie informați cu privire la alte riscuri și pericole pentru sănătate, astfel încât să poată rămâne în siguranță și sănătoși.

Consumul de băuturi  alcoolice nu  protejează în niciun caz de COVID-19 și nici  de infecția  cu virusul SARS-CoV-2.

 

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1